JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RENESAS: Samma processor, olika processer, olika prestanda
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Renesas RX-processorfamilj är implementerad i två olika processnoder. Graeme Clark, produktmarknadschef på företaget, förklarar varför: det ger möjlighet att optimera för olika tillämpningsområden.
Klicka här
för nedladdning!
(PDF, 1,7 Mbyte)
.
embexFler tekniska rapporter finns på etn.se/expert
Renesas 32-bitarsfamilj RX är byggd i flashtekniken Monos (metal-oxide-nitride-oxide-silicon) Det innebär enligt Graeme Clark, produktmarknadsdag på Renesas Europe, en rad fördelar: den är robust, kräver mindre kiselyta, har kortare accesstider, bjuder på fler skriv-raderacykler, med mera, än konventionell flashteknik.

Dessutom stöds den i ett antal olika processnoder mellan 90 och 180 nm, vilket ger Reneas en möjlighet att demonstrera sin tes – att samma cpu-konstruktion i olika processmoder kan användas för att bygga en och samma processor med helt skilda prestandakarakteristiker.

Prestandaversionen i 90 nm har 64-bitarsbussar, flyttalsenhet och mycket flash, medan lågeffektversionen i 130 nm minskar bussarna till 32 bitar, skippar flyttalen och nöjer sig med mindre, långsammare flash och dessutom kan köras på lägre drivspänning.

Och fördelen med att återanvända en arkitektur?
Det innebär att användaren  kan standardisera på en enda cpu-arkitektur som möter samtliga tillämpningsbehov. Att man dessutom använder samma designregler för alla dessa implementeringar betyder att många periferienheter och funktioner är gemensamma mellan kretsarna, vilket betyder att mjukvara och utvecklingsverktyg blir desamma.
Så skriver Graeme Clark. Rapporten publiceras exklusivt på svenska i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert. (etn.se/expert). Texten finns här (pdf).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)