JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mouser: Anpassa verksamheten till en föränderlig marknad
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Under de senaste åren har elektronikbranschen drabbats av ett stort antal oförutsedda händelser: allt från covid-19-pandemin till en överbelastad leveranskedja, där även politiska faktorer har påverkat varifrån den anskaffas och hur den köps in.


Ladda ner artikeln här (länk, pdf).

Fler tekniska rapporter finns på etn.se/expert

Dessa händelser har haft en långvarig inverkan på marknaden. När vi nu ser framåt och utvärderar marknadens återhämtning bedömer vi hur dessa faktorer kommer att utvecklas och påverka det andra halvåret av 2024.

Branschen för elektronikkomponenter lider fortfarande av bristen på halvledare och nedgången i halvledartillverkningen redan före 2023. Nedgången berodde på flera faktorer, bland annat pandemin och därefter en ökad efterfrågan som ledde till att OEM-företag hamstrade komponenter. Situationen förvärrades också av den globala geopolitiska oron och inflationstrycket. Den globala tillgången av halvledare förväntas från 2025–2026 tack vare åtgärder som Chips Act i USA och EU:s förordning om halvledare, men redan nu börjar vi se tecken på att marknaden återhämtar sig. Priser på minnen samt ledtider visar att prognosen stämmer och att branschen får en uppgång i slutet av 2024.

Vi förväntar oss att marknaden kommer att börja växa i slutet av året och sedan återhämta sig avsevärt under 2025. Vi bedömer att försvars-, flyg- och transportsektorerna fortsatt kommer vara starka under 2024 tack vare nyckeltekniker som 5G, IoT, IIoT, AI, robotteknik, transport och smarta prylar.

Dessutom kan branschen förvänta sig nya investeringar. Branschorganisationen SIA förutspår att större privata och offentliga investeringar kommer att leda till en ökad halvledarproduktion, vilket kan förhindra framtida brist på chips och säkerställa att branschen klarar av de växande behoven i fordons-, data- och kommunikationsbranschen.

Den växande geopolitiska oron och den fortsatta ekonomiska instabiliteten i olika delar av världen gör det dock svårt att förutspå framtiden.
Det är därför viktigt att kunna se vilka produktkategorier som ökar i popularitet samt vara strategisk vid affärsinvesteringar. ­Mouser genomför kontinuerliga utvärderingar av marknadsförhållanden och köptrender för att kunna förutsäga framtida efterfrågan.

Bristerna som branschen drabbades av under covid-19-pandemin ledde till ett ökat antal förfalskade produkter på den svarta och den grå marknaden. Sannolikheten för att förfalskade produkter hamnar i leveranskedjan har alltid funnits och även om problemet förvärrades under pandemin kvarstår fortfarande risken att de används. Det finns dokumentation som tydligt visar att när det händer kan produktionsstopp och produktfel uppstå. Inköparna kan minimera risken för detta genom att samverka med en auktoriserad distributör, som Mouser. De kan därmed vara säkra på att komponenterna som de köper in är äkta, vilket möjliggör en smidig tillverkning av slutprodukten.

Mouser har vidtagit försiktighetsåtgärder samt infört produktspårbarhet och kontroller som upptäcker förfalskningar för att säkerställa att våra drygt 1 200 tillverkningspartners levererar godkända och äkta komponenter till våra kunder.

Mouser säkerställer detta genom att vara:
• En AS9100D-certifierad distributör
• Den första distributör som godkändes när man till fullo uppfyllde de stränga kraven i SAE AS6496-standarden
• Medlem i ECIA (Electronic Components Industry Association) och ECAS (Electronic Components Application and Supply Chain Branch of CIITA)
• Medlem i Trustedparts.com

Även om vi fortfarande befinner oss i återhämtningsfasen, både med ett ökat antal förfalskningar samt tillverknings- och leveransbrister, är prognosen god. Tack vare offentliga investeringar och åtgärder, samt fördelarna med att arbeta med en auktoriserad distributör som Mouser, ser framtiden ljus ut.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)