JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Javakrets vill in i mobil
Med slagordet "Java System on a Chip" vill svenska Imsys få in sin nya processor "The Cjip" i mobiltelefoner och andra inbyggda Javatillämpningar. Eftersom The Cjip exekverar Javakod direkt slipper användaren en mängd licensavgifter.
Att köpa licenser för Java Virtual Machine och ett realtidsoperativsystem kan kosta runt 25 dollar. The Cjip kostar 19 dollar, i volym. Det är, tillsammans med goda prestandasiffror, huvudargumenten för svenska Imsys nya skapelse.
 
Imsys skryter med att vara först i världen med att helt och hållet implementera den version av Java som kallas J2ME, Java 2 Micro Edition. Det innebär att alla Javaprogram kan kompileras och köras direkt av denna krets.
 
Dessutom kan andra, icke Javabaserade händelsestyrda realtidsprogram köras parallellt. Den som vill kan använda den inbyggda Linuxmikrokärnan som Imsys har lyckats få in på snåla 650 kbyte.
 
Kretsen är tänkt för inbyggnad, främst i sådant som mobiltelefoner och andra avancerade terminaler. Dessa kräver olika kringfunktioner för sådant som bildskärm, tangentbord och Internetkommunikation med mera. För att slippa lägga dessa funktioner i en FPGA eller liknande har Imsys utvecklat vad man kallar Veripherals, en sammandragning av Virtual Peripherals, en rad funktioner i maskinkod som kan läggas i kretsen och köpas på licensbasis. Bland Veripheralsfunktionerna märks grafikbibliotek, tonsignalgenerator, TCP/IP-stack, FIR-filter, timrar, tangentbordsstyrning, faxmodem och en rad gränssnitt som IEEE-1284, Uart, I2C och multimediakort (MMC).
 
Imsys hävdar att The Cjip är lika snabb som en Pentium 133, men att effektförbrukningen bara uppgår till en tjugotredjedel. Jämfört med en 120 MHz 486DX4 är The Cjip fem gånger så snabb, med effektförbrukning på en femtiofjärdedel. Jämfört med Imsys förra skapelse, GP1000, har Javaprestanda ökat 40 procent samtidigt som effektförbrukningen minskats från 350 till 165 mW.
 
Kretsen visades för första gången på mässan Java One i San Francisco denna vecka, och den kommer även att visas på Embedded Processor Forum nästa vecka.
 
Till kretsen hör också Imsys egenutvecklade utvecklingsverktyg med stöd för Java och C. En C++-version är planerad till senhösten.
 
Imsys ägs till 49 procent av börsnoterade Array AB, som också har ensamrätt på användadet av The Cjip i alla tillämpningar som har med skrivare att göra. Ericsson har också en användarlicens, som en del av avtalet mellan företagen. Det är Ericsson som har tillverkat den nollserie av chipsen som nu finns framme.
 
Huruvida Ericsson ska använda The Cjip i framtida mobiltelefoner är dock okänt. Rykten gör gällande att Nokia är en hetare kandidat till att bli först med en mobiltelefon bestyckad med denna krets.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)