JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilhanddator i form av byggsats
Texas Instruments har referensdesign för både Windows CE och Symbian OS

Referenskonstruktionerna för GPRS-mobiler har blivit mer omfattande. Nu ingår även operativsystemet till en handdatordel. TI lanserar kompletta konstruktioner för både Symbian OS och Windows CE.
Referenskonstruktioner för GPRS-mobilhanddatorer

TI + Microsoft
Applikations-OS: Windows CE 3.0
Rf, basband och applikationsprocessor: TCS2500 (rf + OMAP710)
Status: HP Jornada 928 lanserad
Storlek: 100 gram och 110 kubikcentimeter.

TI + Nokia
Applikations-OS: Symbian OS
Programkomponenter: Nokia series 60
Basband och applikationsprocessor: OMAP710
Rf: från TI
Status: produkter kommer under Q3 2002

Intel + Microsoft
Applikations-OS: Windows CE 3.0
Basband och applikationsprocessor: Intel PCA
Rf: saknas idag
Status: presenteras senare i år
Referenskonstruktioner av ett nytt slag såg dagens ljus under mobilkonferensen 3GSM. Det nya är att konstruktionen inkluderar ett operativsystem för användarprogram.

Konstruktionerna är för den sortens terminal som är en blandning av handdator och mobiltelefon - de som kallas Smartphone, Communicator eller PDA phone.

Intel och Microsoft förhandsannonserar en konstruktion byggd på Intel PCA (Personal client architecture), för lansering senare i år. Intel PCA saknar rf-krets som istället ska erbjudas av tredjepart.

Texas Instruments (TI) stöder både Symbian OS och Microsofts Windows CE. Konstruktionerna, som bygger på texas Omap-plattform, är kompletta och klara i dag.

CE-versionen används i den nyligen lanserade HP Jornada 928. Symbianversionen kommer i produkter under tredje kvartalet. Då ingår Nokias programpaket Series 60 med komponenter för bland annat XHTML, MMS, och Java.

Det pågår ett krig om vilket operativsystem som ska sitta i framtidens rika mobilhanddatorer. Pc-imperiet Microsoft med Windows CE står emot mobilalliansen Nokia/Ericsson/Motorola och deras operativsystem Symbian OS. Radarparet Microsoft-Intel utmanar nu uttryckligen Nokia. Ben Waldman, vd för Microsofts mobilenhet, säger till Wall Street Journal att han vill "avmystifiera och demokratisera" mobilindustrin för att få in fler företag på marknaden.

- Vi vill göra det möjligt för ett av dessa företag att bli det nya Nokia.

Texas Instruments hållning - att stödja både Symbian och CE - tycks vara den normala bland de etablerade plattformstillverkarna. Både Ericssons plattformsbolag EMP och Motorola håller dörren öppen för att de kan vara på väg att formulera liknande erbjudanden. Inget hindrar deras referenskonstruktioner från att idag kompletteras med både Symbian och CE.

- Och även andra OS, som till exempel Linux, säger Tord Wingren, vd för EMP.

Tekniskt handlar det om att integrera basbandsdelen av referenskonstruktionen med den processor som kör användaroperativsystemet. När det gäller Windows CE handlar det om att implementera ett hundratal systemanrop.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)