JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google släpper Android 2.0
eclair

Google släpper Android 2.0

Version 2.0 av mobiloperativsystemet Android Linux innehåller mer stöd för HTML 5, bättre stöd för synkning och använder samma unifierade modell för kontaktinformation som exempelvis Nokia N900 – överallt där kontakter är åtkomliga kan du alltid klicka fram en meny med alla öppna kontaktvägar till en given kontakt, från mobil och sms till mail och chatt.
Den 6 november väntas Motorola lansera smartmobilen Droid på Android 2.0.

Kontaktfunktionaliteten, som kallas Quick Contact, kan utvecklare integrera i sina egna tillämpningar, i likhet med övriga nyheter i Android 2.0.

En enda Androidmobil kan nu användas av flera separata konton. Det finns också programstöd för att upprätta synkronisering av data. Microsoft Exchange stöds som mailserver, och innehållet i mail, sms och mms är sökbart. En finess i kalenderfunktionen är att den kan skrollas oändligt långt fram och tillbaka i tiden. Kalendern stöder invitationer till händelser och uppdaterar automatiskt status på kontakter allteftersom de anmäler sitt deltagande.

Det virtuella tangentbordet har uppdaterats, detsamma gäller kameragränssnittet som fått bland annat zoom, blixt och förinställningsprogram, och stavningsordlistan som numera integrerar namnen på dina kontakter.

I användargränssnittet kan nu dubbelklick tolkas som ett kommando för att zooma. En annan subtil nyhet är att de fyra menyknapparna HOME, MENU, BACK och SEARCH numera per default triggas först när användaren släpper knappen och inte när den trycks ner. Har du konstruerat program som förutsätter något annat, får du skriva om dem med ett nytt funktionsanrop.

På plattformssidan har grafikbiblioteket skrivits om för att effektivare kunna accelereras i hårdvara.

I plattformen finns också ett programgränssnitt för Bluetooth 2.1 som låter dig addera möjligheten för två Androidmobiler att koppla upp sig mot varandra – ett demonstrationsprogram visar ett objekt som virtuellt studsar mellan skärmarna på två Androidmobiler. Stöd finns för Bluetoothprofilerna Object Push Profile (OPP) och Phone Book Access Profile (PBAP).

Google vore ingenting utan Webben och webbläsaren har fått nytt stöd för den kommande webbstandarden HTML 5 i form av nyckelordet "<video>" för smidig inbäddning av video, för SQL-databaslagring i webläsaren och dito applikationsspecifik cache, samt för geopositionsdata.

Google döper Androidversionerna efter bakverk. Version 2.0 kallas Éclair efter bakelsen med fyllning av chokladsmakande äggkräm, alternativt grädde med lätt ton av mocka.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)