JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det osynliga vindkraftverket

Det är inte bara fåglar och människor som störs av vindkraftverk. Många platser som är bra vindmässigt kan inte användas eftersom vindkraftverken skulle störa ut olika radarsystem. Det här problemet ser dock danska Vestas och brittiska Qinetiq ut att ha löst med så kallad smygteknik.
- Vi anser smygturbintekniken på ett radikalt sätt kan ändra förutsättningarna för den förnyelsebara energiindustrin genom att den undanröjer ett signifikant hinder, säger Mark Roberts på den brittiska försvars- och energikoncernen Qinteq i ett pressmeddelande.

Bara i Storbritannien är områden som potentiellt skulle kunna producera 9 GW bannlysta för vindkraftverk eftersom de stör olika typer av radarsystem, både för sjöfarten och för flygtrafiken.

I ett femårigt projekt som bekostats av den brittiska staten har Qinetiq tillsammans med danska vindkraftstillverkaren Vestas utvecklat teknik som minskar vindkraftverkens radararea.

Både tornet, gondolen som innehåller generatorn och rotorbladen har försetts med olika typer av material som absorberar radarstrålning. De 44 meter långa rotorbladen och gondolen har tillverkats av modifierade kompositer medan själva tornet spraymålats med en speciell färg som tar upp radarstrålningen.

De nya rotorbladen har tillverkats av Vestas och allt har provats på ett vindkraftverk av typen V90 i Swaffham Wind Park i Norfolk. Qinetiq skriver i pressreleasen att vindkraftverket uppvisar en betydligt mindre målarea efter modifieringen. Dock lämnar företaget inga siffror på hur mycket mindre målarean är.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)