JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx tur att visa 28 Gbit/s

Xilinx tur att visa 28 Gbit/s

För drygt två månader sedan turnerade FPGA-tillverkaren Altera med en prototyp av den kommande Stratix V-familjen som klarade att kommunicera med 25 Gbit/s (länk). Nu är det Xilinx tur, och företaget har redan nått målhastigheten för transceivrarna på Virtex-7 som är 28 Gbit/s.
– Vi är det enda företaget som har en krets för ett linjekort med 400 Gbit/s, säger en påtagligt nöjd Giles Peckham på Xilinx.

Virtex-7HT kommer visserligen inte i produktion förrän under första halvan av 2012, men företaget vill redan nu positionera sig gentemot konkurrenterna. Det är inte enbart Altera som envetet utmanar Xilinx som har över 50 procent av FPGA-marknaden. Nyligen seglade Achronix upp som en potentiell konkurrent med stöd av Intel (länk). Även Achronix lovar seriekommunikation med 28 Gbit/s. Kanske så snart som i slutet av nästa år.

Xilinx ser dock ut att ligga först i spåret för tillfället. Företaget har redan fungerande kisel som klarar 28 Gbit/s och har lagt ut en film med en demonstration (länk).

– Jitter är ett stort problem på de hastigheterna. Vi har en ny metod där vi bland annat isolerar de analoga delarna på kretsen från de digitala. Det, tillsammans med en del andra förbättringar, gör att vi kan få ned jittret med så mycket som 15 dB jämfört med traditionella angreppssätt.

Redan nu finns det designverktyg som stödjer kretsarna.

Virtex-7HT kommer i tre storlekar, i princip anpassade till linjekort för 100 Gbit/s, 200 Gbit/s respektive 400 Gbit/s. Det innebär att den minsta kretsen har 280k logik, 24 sändtagare för 13 Gbit/s och 4 sändtagare för 28 Gbit/s. Den största modellen har hela 860k logik, 72 sändtagare för 13 Gbit/s och 16 sändtagare för 28 Gbit/s.

Det är klart mer än konkurrenten Altera. Efter vad som är känt idag kommer dess största modell i den kommande 28 nm-generationen att ha maximalt fyra sändtagare. Altera planerer dock att börja sampla kretsar redan under första halvåret nästa år.

Hur många sändtagare som Achronix ska stoppa in i den kommande Speedster22i är inte känt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)