JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Historiens första och sista (?) meegombil

Historiens första meegomobil
– och sista?

Indianerna har dödat alla. Då dyker kavalleriet upp. Det är den känsla man får när Nokia till slut lanserar den första mobiltelefon – Nokia N9 – som använder Meego som operativsystem.
Operativsystemet Meego skulle ha blivit Nokias framtid i smartmobiler efter Symbian.

Men företaget misslyckades att producera en meegomobil. Funktionaliteten som konkurrensen krävde kunde inte nås i tid.

Till slut gav företaget upp och skrev kontrakt med Microsoft. Och Meego övergavs för Windows Phone 7.

I en intervju i tidningen Business Week har Nokias utvecklingschef Kai Oistämö svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Meego hade varit företagets kollektiva hopp. Men vi insåg att kejsaren inte hade några kläder.
Amoledskärmen ett lyft
Det är svårt att recensera en mobiltelefon efter två minuters användande på en presskonferens, men den ljusstarka skärmen, av Amoledtyp imponerar. Det gick utmärkt att använda navigationsfunktionerna i ett halvmulet Stockholm. Enkelheten i menysystemet är en annan positiv faktor, men hur avgörande den är kräver mer användning. Formgivningen känns också gedigen, mobilen ligger bättre i handen än Iphone och lika bra som Sony Ericssons Xperiamodeller. Huruvida Nokias löfte om 50 procent längre surftid än Android- och IOS-mobiler stämmer i verkligheten räckte tiden inte att bedöma.
Adam Edström

Efter denna dramatik lanserar Nokia plötsligt en förhandstitt av en meegomobil. Det låter motsägelsefullt. Kan kavalleriet trots allt rädda dagen?

Nej. Inget har förändrats. Allt framskrider enligt planerna.

Det tar en sekund för en Nokia-vd att sätta sin underskrift på ett kontrakt. Men ett mobiltelefonprojekt är inte en skuta man vänder på en dag. Däremot är det en rimlig spekulation att detta är Nokias första och sista meegomobil.
N9 kommer att släppas senare i år. Det som Nokia bjuder på idag är en förhandstitt och en massiv marknadsföringskampanj.

Många frågor återstår. Mobilen har fått tummen ner när den demonstrerats tidigare. Har användargränssnittet mognat nu?

Hur ska Nokia få kunder att välja en döende mobil? Kommer kunden att kunna flytta över appar och data till sin nästa mobil? Kommer Nokia att konfrontera köparna med dödsbudet eller sopa det under mattan?

På ytan ser N9 ut som vilken Android eller Iphone som helst. Ikoner, svep, knip och program som tar upp hela skärmen. Lanseringen lyfter tidsenligt fram sociala appar.
 Nokia N9
Processorn är en 1 GHz TI Omap  3630 – en Cortex A8-cpu med en Power VR SGX 530-grafikkärna.

I lanseringen trycker Nokia på sociala appar men framför allt på det faktum att N9 är en pekmobil – mobilen har inga tangenter alls på framsidan och N9:s egen sajt har fått namnet swipe.nokia.com.

Denna likhet med allt annat är en nackdel. Nokia konkurrerar med varumärkesstarka Iphone och med Android som även osubventionerat idag finns att köpa för 100 dollar.

Så varför ska man köpa en meegomobil?
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)