JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bygger styrka med sensorer
Österrikiska Austriamicrosystems köper amerikanska Texas Advanced Optoelectronic Solutions, specialiserat på teknik för ljusavkännande sensorer. Affären är värd cirka 220 miljoner euro.
Analogföretaget Austriamicrosystems är ivrigt på att tvätta bort sin foundrystämpel (se länk). Bland annat satsar företaget intensivt på sensorer och sensorgränssnitt, som är en nisch österrikarna tror sig kunna muta in och försvara framöver.

– Jag tror att sensorer och sensorgränssnitt kommer att bli det mest centrala temat för företaget när det handlar om tillämpningar i framtiden, berättade Thomas Riener, ansvarig för foundryverksamheten på AMS, för Elektroniktidningen nyligen.

Och nu har företaget alltså köpt sensorspecialisten Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS), som konstruerar och tillverka lösningar kring färgsensorer, sensorer som känner av närhet (proximity) samt sensorer som är känsliga för omgivningsljus (ambient light). TAOS:s teknik används redan i smartmobiler, läsplattor, HDTV samt annan konsumentelektronik, men också i datorer, medicinsk elektronik och fordon.

De två företagen känner varandra väl sedan tidigare eftersom TAOS använt AMS foundrytjänster under många år.

Köpeskillingen på cirka 220 miljoner euro betalas till hälften i kontanter och hälften form av aktier i Austriamicrosystems och affären väntas vara klar inom åtta veckor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)