JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linear vässar sin batteriövervakning

Linear vässar sin batteriövervakning

Hela 0,04 procents noggrannhet lovar Linear Technology med sin tredje kretsgeneration som ska  övervaka batterier i hybridbilar, elektriska bilar och andra stackade batterisystem som hanterar höga spänningar.   
För ganska precis tio år sedan började Linear Technology utveckla det första embryot till batteriövervakningskretsen LTC6804, som nu lanseras.

När den första kretsgenerationen släpptes hösten 2008, var Linear först ut med en komplett övervakningskrets för hybridbilar (se länk). Knappt två och ett halvt år senare kom generation två (se länk), och nu är det alltså dags för en tredje generation att göra entré.

Liksom föregångarna kan nykomlingen övervaka 12 seriekopplade battericeller. Likaså kan flera kretsar stackas om man har behov av att övervaka ännu fler celler.

LTC6804 har ett mätområde per cell som sträcker sig från 0V till 5V, vilket gör den lämpad för övervakning av flertalet batterikemier. Alla celler kan mätas på bara 290 µs.

Till skillnad mot de tidigare kretsgenerationerna innehåller nykomlingen en 16 bitars AD-omvandlare med Sigma-Delta-arkitektur, istället för en 12 bitars-dito. Sigma-Delta-arkitekturen har valts eftersom den fungerar som ett naturligt brusfilter.

Den högre upplösningen ligger till grund för att mätningen –  som görs differentiellt på varje cell – kan göras med bättre än 0,04 procents noggrannhet eller ett fel på som mest 1,2 mV.

– Anledningen till att man behöver en så hög noggrannhet är att urladdningskurvan hos litiumjonbatterier är väldigt flack. Det kräver mycket hög precision för att man ska veta var man ligger på kurvan, säger Thomas Ginell, FAE på Linear Technology i Sverige.

Bakom den högre noggrannheten ligger också att man använder begravd zener som referens i LTC6804 istället för bandgapsreferens som tidigare.

– Hela 50 procent av felet i mätningen eller till och med mer är relaterat till referensen, förklarar Thomas Ginell.

För att spara på energi kan LTC6804 gå i sovläge. Då drar kretsen mindre än 4 µA.

Kretsen har även in- och utgångar för att exempelvis övervaka ström och temperatur, vilket kan göras samtidigt med att cellspänningen mäts. Via I2C-gränssnitt kan kretsen även kommunicera med externa enheter såsom temperatursensorer, AD- och DA-omvandlare eller EEPROM.

I samband med släppet av LTC6804 släpper Linear även en isoSPI-transceiverkrets, kallad LTC6820. IsoSPI är ett proprietärt gränssnitt från Linear som ger hög immunitet mot rf-brus, upp till 1 Mbit/s över en tvinnad parkabel som kan vara hela 100 meter lång.

Både LTC6804 och  LTC6820 har inbyggt isoSPI-gränssnitt. Det betyder att LTC6820 kan sitta centralt i själva batterihanteringssystemet och därifrån kommunicera via isoSPI med ett flertal  LTC6804 som exempelvis sitter i var sin batterimodul. 
 
LTC6804 kommer i en 8 x 12 mm kapsel och finns att få i prover. Volymer blir tillgängliga i januari nästa år. Priset ligger på 10,95 dollar i volymer om 1 000 stycken.

LTC6820 kommer kapslad i en MSOP och tiny-QFN, och kostar 2,29 dollar vid köp av 1 000 stycken. Prover finns.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)