JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dunkels lättar på förlåten

Nu lättar Dunkels på förlåten

Om en månad visar Adam Dunkels och hans kolleger på företaget Thingsquare upp sin första produkt – Thingsquare Mist, prylarnas väg till Internet, för programmerare, utvecklare och beslutsfattare.
I dag gick Thingsquare ut med en inbjudan till två utbildningsdagar i mars – en för ”hardcore developers” och en för ”decision makers”. Båda hålls i Stockholm i mars.

Seminariet för utvecklare och programmerare är tvådagars, den 4-5 mars, medan beslutsfattarkonferensen bara  är en dag, den 19 mars.

- Deltagarna blir först i världen att få information om Thingsquare Mist, säger Adam Dunkels till Elektroniktidningen.

Adam Dunkels startade företaget Thingsquare i höstas tillsammans med tre kolleger som varit med och utvecklat det strömsnåla operativsystemet Contiki, som gör att produkter med enkla processorer och små minnen kan kommunicera via Internetprotokollet.

Thingsquare ska erbjuda molntjänster som gör det lätt att ansluta prylar som använder Contiki till Internet.

Man har tagit det nya begreppet  ”Making the Internet of Things” till sitt. Making the Internet of Things var den stora snackisen på CES-mässan tidigare i januari.

- Vi lägger Internetprotokollet som ett lager ovanpå hårdkodade lösningar Z-Wave, 802.15.4, Wifi och Zigbee och gör det möjligt för vilket system som helst att koppla upp sig på Internet med Thingsquare Mist och nå alla tjänster i ”molnet”, säger Adam Dunkels till Elektroniktidningen.

Tanken är att man med Thingsquare Mist enkelt ska kunna styra och övervaka prylar med mobilen – lampor, dörrar, fönster och element till exempel.

Adam Dunkels nämner det nystartade företaget Tado som har fått förhandsexemplar på Thingsquare Mist och kunnat lansera en fjärrstyrd termostat som ständigt är uppkopplad mot väderprognoserna på internet.

- Det gör att du kan börja värma upp huset redan innan det blivit kallt ute, säger Adam Dunkels.

Ett drömscenario är att med Thingsquare Mist koppa upp alla gatlyktor i världen mot molnet.

- Prenumerationer på molntjänster blir vårt enskilt största affärsområde tror vi. Att göra kundanpassade, uppkopplade produkter, ett annat och utbildning ett tredje, säger Adam Dunkels.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)