JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När rocket science inte räcker

När rocket science inte räcker

En simpel datakabel som kopplades ur av misstag tvingade företaget Orbital Science Corporation att skjuta upp jungfrufärden för rymdraketen Antares.
Bara tolv minuter före den planerade uppskjutningen från Mid-Atlantic Regional Spaceport MARS i Virginia på den amerikanska ostkusten bröts all förbindelse mellan raketen och flygledartornet.

Man kunde snabbt konstatera att en datakabel hade kopplats bort för tidigt och det gick helt enkelt inte att kommunicera med rymdraketen.

Nu skjuts uppskjutningen fram till på lördag i stället.

Kommentarerna på de amerikanska tekniksajterna, bland annat på tidningen Wired och på sajten Nasa Spaceflight är något skadeglada.

Efter att ha lagt ned hundratals miljoner dollar på design, konstruktion och tester av allt som går att testa så inträffar ändå det oväntade, det mest simpla - en datakabel  som lossnar. I sådana lägen kan man ha hur mycket rocket science som helst. Det hjälper ändå inte.

Men platschefen vid rymdbasen, Frank Culbertson från raketägaren Orbital, tar det ändå ganska kallt.

– Det var bara Ethernet som kopplades ur för tidigt. Det är bara att svära lite och sedan gå vidare. Vi har ju en checklista att gå igenom och försöka ta reda på vad det var som gick snett, sa han till reportrarna efter den misslyckade uppskjutningen.

Läs allt om Antares på Nasa Spaceflight. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)