JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Laddar över centimetergap

Laddar över centimetergap

Linear Technology har i tajt samarbete med nyzeeländska Powerby Proxi, expert på trådlös laddning, utvecklat en första krets för induktiv laddning som klarar ett luftgap mellan sändar- och mottagarspole på 1,2 cm.
Kretsen, döpt till LTC4120, är själva mottagardelen i en trådlös laddlösning – en switchad buckomvandlare som styr mottagarspolen och laddar batteriet. Den kopplas till en mottagarspole, vars spänning kan variera mellan 4,2 och 40 V, och laddar batteriet med en konstant ström på 50 mA till 400 mA.

Nykomlingen kan endera kombineras med Linears sändarenhet i form av en diskret referenskonstruktion eller med en mer avancerad sändarenhet från Powerby Proxi, som säljer denna typ av konstruktioner som hyllprodukt.

LTC4120 kan även programmeras att leverera 3,5 till 11 V flytande spänning med ±1 procents noggrannhet. Likaså har den prekonditionering av batteriet med en halvtimmes time-out, den kan upptäcka batterifel och ange status för batteriladdningen, den har termiskt skydd med negativ temperaturkoefficient och den har en skyddstimer som aktiveras efter två timmar.

För att optimera energiöverföringen använder kretsen Dynamic Harmonization Control (DHC) som är en patenterad teknik som innebär att resonansfrekvensen hos mottagarspolen justeras för att matcha den sändande spolen.


Med den nya kretsen siktar Linear framför allt på industriella, militära eller medicinska tillämpningar som kräver hög tillförlitlighet och där det är svårt eller omöjligt att ladda via någon form av anslutning.


LTC4120 kommer kapslad i en QFN med 16 anslutningar. Den klarar temperaturområdet från -40°C till 125°C och kostar 3,55 dollar styck vid köp om 1 000 enheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)