JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla vill bygga egen gigantisk batterifabrik

Tesla vill bygga egen batterifabrik

Telsagrundaren Elon Musk avslöjade i går att Tesla Motors har planer på att bygga en helt ny, gigantisk batterifabrik, troligen i USA, för att garantera tillgång till litiumjon-batterier när nya modellen Gen III kommer i produktion.
Det var under telefonkonferensen i natt i samband med att Tesla publicerade rapporten för tredje kvartalet som Elon Musk släppte nyheten om att Tesla utreder att bygga en egen ”gigafactory” för batterier tillsammans med en partner.

Fabriken ska ha grön profil med återvinningssystem för gamla batteripak.

– Om vi ska producera 500 000 bilar per år framöver behöver vi så mycket batterier som motsvarar hela världsproduktionen i dag, sa Elon Musk.

I förra veckan tecknade Tesla ett fyraårigt leveransavtal med batteritillverkaren Panasonic om leverans av 500 miljoner små cellbatterier per år till nuvarande Model S och kommande Model X.

Det räcker till drygt 70 000 stora batteripak för Model S.

Det är inte tillräckligt på lång sikt. Elon Musk sa igår att Tesla pratar med flera batteritillverkare för att garantera leveranser. Det har bland annat kommit uppgifter om att Tesla pratar med Samsung.

Om drygt tre år kommer Tesla ut med en helt ny batteridriven bil som går under namnet Gen III. Den börjar designas nästa år och väntas komma ut på marknaden 2016-2017.

Den ska inte kosta mer än 35 000 dollar och väntas bli en riktig volymbil.

Om Elon Musks prognos på 500 000 Teslabilar om året framöver ska slå in krävs att Model X och Gen III blir succéer.

Han sa under telefonkonferensen att efterfrågan på Model S just nu ligger på 20 000 bilar i Nordamerika och 10 000 i Europa och att produktionsplanerna är 40 000 Model S nästa år.

Model X kommer att tillverkas i ungefär samma volymer som Model S.

Läs ett referat av telefonkonferensen på Tesla Motors "forumsida".

Läs tidigare artiklar om Tesla Motors här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)