JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aerovironment går in i Cybaero

Aerovironment går in i Cybaero

Amerikanska Aerovironment – en av världens största tillverkare av små, obemannade spaningsplan  –  konverterat ett av sina två konvertibellån. Därmed går företaget in som delägare i Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar.  
För två år sedan tog Aerovironment kontakt med svenska Cybaero för att diskutera ett samarbete och delägarskap. Det amerikanska företaget köpte två stycken Apid 60-system för test i USA och beställde ytterligare tre helikoptrar. Detta gjordes i samband med en stor offentlig upphandling i USA, värd 1 miljard dollar under fem år, som Aerovironment är med i.

För mer än ett år sedan gick Aerovironment in med 20 miljoner kronor i två konvertibla förlagslån i Cybaero. Det ena lånet på 10 miljoner kronor konverteras nu till 1 062 699 aktier. Därmed får det amerikanska företaget en ägarandel i Cybaero på 8,5 procent, vilket gör det till den största ägaren.
Det andra konverteringslånet, även det på 10 miljoner kronor, är utställt med samma villkor som det nu konverterade.

– Vi är mycket glada för att Aerovironment har beslutat att konvertera ett av sina lån och bli aktieägare i Cybaero. Vi ser med tillförsikt fram emot ett närmare samarbete med Aerovironment, säger Mikael Hult, vd Cybaero, i ett pressmeddelande.

Aerovironment har specialiserat sig på riktigt små obemannade plan på bara några kilo och någon timmes driftstid. Med det svenska bidraget har företaget fått en större variant, så kallad taktisk UAV, i sin produktportfölj. Cybaeros Apid 60 väger 130 kilo utan last och 180 kilo med full last och bränsle. Toppfarten är 150 kilometer i timmen och den kan vara i luften upp till åtta timmar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)