JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart skinn sänker underhållskostnaden

Smart skinn sänker underhållskostnaden

Försvarskoncernen BAE-systems håller sedan fem år på med ett projekt för att ge flygplan ett intelligent skinn som kan övervaka planets ”hälsa”. Tanken är att peppra ytan på flygplanen med tiotusentals pyttesmå sensorer som känner av storheter som temperatur, vindhastighet, belastning och rörelse.
BAE funderar på att använda mikromekaniska sensorer som kan mäta luftflöde, temperatur, tryck, acceleration och rotation. Sensordata behöver läsas ut kontinuerligt men exakt hur det ska ske är inte klart, inte heller om sensorerna ska använda för någon typ av energiskördning eller drivas av ett batteri.

Det ultimata målet är att kunna spraya på sensorerna på samma sätt som färg. Lydia Hyde på BAE medger att det målet ligger åtminstone 15 till 20 år fram i tiden.

De sensordata som det intelligenta skinnet ger kan ligga till grund för olika beslut. En användning kan vara att förenkla underhållet där planet självt kan rapportera när någon del börjar få utmattningssymptom och behöver bytas ut. Idag genomförs en stor mängd manuella kontroller av olika delar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)