JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mekanikdelen av Designspark växlar upp

Mekanikdelen av Designspark växlar upp

För knappt två år sedan adderade komponentdistributören RS en enklare form av mekanisk cad till sitt kostnadsfria kretskortsverktyg Designspark. Tanken var att göra det enkelt för användarna att köra ut prototyper med en 3D-skrivare. Nu tar företaget nästa steg genom att addera betalmoduler som gör det möjligt att tillverka mekaniken i större serier.
Det ska inte ta flera månader att komma igång och dessutom ska det vara gratis. Så lanserade RS Components Designspark Mechanical hösten 2013. Under huven använder verktyget teknik från det amerikanska cad-företaget Spaceclaim. Det handlar om så kallad direktmodellering som skiljer sig från traditionella funktionsbaserade och parametriska 3D-cad-program.

När man är klar går det att exportera resultatet via filformatet STL för att exempelvis skriva ut i en 3D-skrivare. Sedan går det att ta redan på om kretskortet passar och om konstruktionen blev som tänkt.

Den som vill gå vidare och skicka ritningarna till en plast- eller plåtverkstad för att tillverka en större serie behöver andra filformat, som Step och Iges. Då går det också att exportera konstruktionen till professionella cad-program som Solidworks och Autocad.

Det är här som ett av de två nya tilläggen kommer in. Men då kostar det en slant. För en engångskostnad på 795 dollar får du en modul som bland annat kan exportera och importera konstruktionen i formaten Step och Iges. Licensen ger ett års fri uppdatering och support men har obegränsad giltighetstid. Vill du förlänga supporten och få framtida uppgraderingar kostar det 20 procent av inköpspriset per år.

Den andra nya modulen, som har samma prissättning som Exchange, är Drawings. Spaceclaim kallar tekniken Associative Drawing och den kan liknas vid att skapa modeller i lera. Det går att lägga på mer lera och ta bort lera för att modellen ska få rätt utseende.

Vill du ha bägge paketen kostar det 995 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)