JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia, Ericsson och Intel visar 5G

I januari 2016 annonserade Telia och Ericsson ett samarbete kring 5G med ambitionen att bli först i Europa med den nya mobilstandarden. Idag är det officiell premiär för två 5G-demonstorer i Tallinn där även Intel bidrar med teknik.

– Vi vill vara tidigt ute med 5G och kommer att ta tekniken i bruk i Stockholm, Tallinn och Helsingfors under 2018. Vi samarbetar med våra partners för att utforska den kraftfulla effekt 5G kommer att ha för kunder och samhället i stort, säger Telias Gabriela Styf Sjöman i ett pressmeddelande.

De två testerna handlar om att ersätta optofibern som kopplas in när ett av Tallinks kryssningsfartyg ligger i hamn med 5G-uppkoppling och att fjärrstyra en grävskopa via 5G.

Deltagarna på EU Digital Summit i Tallinn får i dag möjlighet att uppleva hur det känns att fjärrstyra grävmaskinen via en AR-fjärrkontroll över en 5G-länk med mycket låg fördröjning. 

Ericsson hade en liknande demonstration på Mobile World Congress i mars med en förarlös bil.

Utrustningen i Tallinn är en 5G-basstation från Ericsson medan det på användarsidan sitter Intels 5G Mobile Trial Platform för millimetervågsområdet.

Det finns inga siffror för använt frekvensband, uppnådda datatakter eller fördröjningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)