JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kitron siktar på expansion i Sverige

Expansion i Sverige och konsolidering i Norge. Det är den nya strategin för norska kontraktstillverkaren Kitron som i höstas köpte Combitech Electronics.


Om utvecklingen går som styrelsen i norska Kitron vill så kommer bolaget inom kort att se mycket annorlunda ut. Man har köpt ett konsultbolag, håller på att fusionera med sin norska branschkollega Sonec, man är på uppköpsjakt i Sverige och har planer på att expandera i östeuropa.

Nya Kitron får - under förutsättning att bolagsstämmorna i såväl Kitron som Sonec ger sina välsignelser - en omsättning kring två miljarder kronor och 75 procent av den norska marknaden för kontraktstillverkning.

- Framöver ska expansionen ske i Sverige. Vi ska växa både organiskt och genom förvärv, kanske redan till sommaren, säger marknadschefen Jan Ljungqvist.

Samtidigt organiseras hela verksamheten om i fyra nya dotterbolag för utveckling, klassisk elektronikproduktion, mikroelektronik samt mönsterkort. Bolagen ska heta Kitron med tilläggen Development, Electronics respektive Microelectronics. Mönsterkortstillverkaren Capinor behåller dock sitt namn.

Man ska fokusera på fyra typer av affärer: kontinuerlig produktion, satsproduktion, nystartade företag och motköpsaffärer. Till kontinuerlig produktion räknas exempelvis de hundratusentals enheter Combitech Electronics idag gör åt Haldex. Satsproduktion är i stor utsträckning klassisk kontraktstillverkning, här ligger idag över 80 procent av affärerna. För nystartade företag har man tagit fram ett tjänstepaket, kallat "Grundepakken" med allt från immaterialrätt till konstruktion och produktion. Motköp rör främst militärprodukter.

Förändringarna innebär att namnet Combitech Electronics försvinner. Verksamheten delas upp i tre av de nya bolagen. I den nya kostymen får bolaget större inköpsvolymer, samt bättre samverkan inom både teknik och marknadsföring.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)