JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronisk euro kan ge standard för chipskort

EU- kommissionen vill införa en elektronisk euro redan innan några papperssedlar börjar tryckas. Därför har man tagit initiativ till att utveckla en gemensam standard för smarta kort.

Redan finns ett standardförslag från ett företagskonsortium kring brittiska Mondex.

Häromveckan skedde den första transaktionen med ett smart Visakort. Kreditkortens magnetremsor är snart ett minne blott när nu kretsar gör sin entré i korten. Visa, som visserligen redan tidigare utnyttjat kretsar i sina smarta kontantkort, kommer under de närmaste åren att successivt byta ut de gamla kreditkorten mot nya smarta.



Elektronisk euro


Visa är ingalunda ensamma om satsningen. EU-kommissionen har ju exempelvis kläckt idén att låta en elektronisk variant av den gemensamma europeiska valutan, euron, föregå papperspengar.

Tanken är att euron i form av smarta kort lättare ska accepteras av användare i medlemsländerna än tryckta sedlar. Kommissionen har därför tagit initiativet till att bilda en grupp bestående av såväl banker som tillverkare för att försöka lösa det faktum att det idag finns närmare 20 olika och inkompatibla system för smarta kort i Europa.

En industristandard har nyligen föreslagits av ett företagskonsortium lett av brittiska Mondex International. Konsortiet, i vilket även kortföretagen Mastercard och Gemplus samt kretsleverantörerna Hitachi, Siemens och Motorola ingår, vill se det Mondex-utvecklade operativsystemet Multos som en öppen standard.



Med säkerhetsskydd


Multos, vilket står för multi-application operating system, har enligt Maosco, som konsortiet kallar sig, konstruerats att följa de strängaste säkerhetsreglerna för smarta kort. Med operativsystemet utrustas varje tillämpning med en slags branddörr. Om säkerhetsskyddet för en tillämpning bryts innebär det inte att skyddet av kortets övriga tilllämpningar automatiskt kan penetreras.

Dessutom lovar konsortiet Maosco att kortföretagen ska kunna skräddarsy tillämpningar på smarta kort och på ett säkert sätt överföra produkter och tjänster till kort per telefon eller via Internet. Eftersom Multos föreslås bli en öppen industristandard kommer systemet att, mot en engångsavgift, göras tillgängligt för alla som är intresserade av att utnyttja det.



NEC ny jätte på marknaden


Japanska NEC är för övrigt den senaste halvledartillverkaren att slå sig på att göra kretsar till smarta kort. Företaget siktar på att bli en av de tre största tillverkarna år 2000.

Idag delar Motorola, Siemens och SGS-Thomson på cirka 80 procent av marknaden. NEC har satt som sitt mål att ta en 15-procentig andel av marknaden.

Enligt Siemens kommer marknaden för kretsar till smarta kort att under de närmaste åren åtnjuta en 50-procentig årstillväxt. Och Dataquest, den amerikanska marknadsanalysfirman, beräknar att fler än 3,4 miljarder smarta kort kommer att konsumeras år 2001 jämfört med 544 miljoner 1995. Användningen av de mer avancerade kortvarianterna kommer, enligt Dataquest, under samma period att öka från 84 miljoner till 1,2 miljarder enheter.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)