JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cancerdrabbade möss startar ny mobilteledebatt

Möss utvecklar cancer dubbelt så ofta om de utsätts för mobiltelefonstrålning. Det visar en australiensisk undersökning som nu ger eko runt om i världen.

Den ursprungliga hypotesen var att försöket skulle kunna motsäga ett samband mellan cancer och mobiltelefoni. Det blev tvärtom. 43 möss utvecklade cancer om de utsattes för pulserande vågor på 900 MHz-området av den typ som kommer från mobiltelefoner, mot 22 i kontrollgruppen.

100 möss som var genetiskt benägna för en viss lymfkörtelcancer utsattes under 18 månader för strålning en halvtimme per dag. En kontrollgrupp som preparerats på samma sätt vistades i ett rum med en identisk, men ej strålande antenn.



Eko i Europa och USA


Uppdragsgivaren, det australiensiska mobilteleoperatören Telstra, hickade till inför det oväntade resultatet. De ansedda tidskrifterna Nature och Science sa nej till publicering. Rapporten fick offentliggöras i den smala facktidningen Radiation Research.

Rönen från Australien ger eko i både USA och Europa. Den starkaste myndighetsreaktionen kommer från det brittiska strålskyddsinstitutet, som kräver snabb uppföljning.

I Tyskland yrkar miljöorganisationen BUND på skärpta gränsvärden för mobiltelefoner. Men det tyska strålskyddsinstitutet säger nej. Rapporten från Australien ger inga vetenskapliga skäl, heter det. Man pekar på att det i försöket inte var frågan om att utlösa utan att stimulera framväxten av en potentiell cancer och dessutom en cancer som inte kan drabba människan.



Överraskande


- Värda att notera, säger Gösta Jonsson på det svenska strålskyddsinstitutet om de australiensiska resultaten. Han tycker att de är överraskande och vill se fler försök med liknande inriktning. Men SSI pekar på svårigheten att säga något om risken för människor utifrån djurförsök.

På flera sätt mer näraliggande är en aktuell europeisk studie av fall där människor faktiskt klagat över besvär i samband med mobiltelefoni och där svenska forskare har en huvudroll. Uppgifterna från Australien ger emellertid en ny dimension åt debatten om mobiltelefonen och hälsan. Om dagens gränsvärden är satta för att begränsa uppvärmningen av kroppen så gäller det här frågan om mobiltelefoni kan ge eller stimulera cancer.

Men i så fall hur? Forskarna har ingen bra hypotes, inte vad gäller mössen heller. Michael Repacholi, som ledde försöket i Australien och som tillika är WHOs representant i frågor om hälsorisker med elektromagnetiska fält, säger till tyska Tageszeitung att röntgen- och UV-strålar vore kraftfulla nog att utlösa sådan delning av kromosomer som kan leda till cancer. Men knappast den långt svagare strålningen från mobiltelefoner.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)