JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Attaché vill nå de små

Kontaktskapande verksamhet, områdesbevakning och konferensreferat står på listan över de tjänster som Sveriges tekniska attachéer tillhandahåller.

Nu försöker de få småföretag i bland annat elektronik- och IT-branscherna att sluta sig samman och utnyttja deras tjänster.

- Vi skulle nog kunna hjälpa många av de mindre företagen om vi fick bättre kontakt med dem, men av tradition är de större mycket bättre på att använda oss, säger Magnus Eriksson, som är industriattaché vid det svenska attachékontoret i San Francisco.

Det finns många svenska småföretag inom elektronik- och IT-områdena som skulle ha möjlighet att växa, tror Magnus Eriksson. Och han tror att det finns mycket för dem att lära sig av kollegorna längs USAs västkust. Under mars har attachéerna varit på Sverigeturné, bland annat för att försöka locka till sig just småföretagen som kunder, men hittills är det mest storföretagen som visar intresse.

- Det är lite synd för jag tror många av de nya jobben kommer att skapas i småföretagen. Cisco, till exempel, är ju inte så gammalt.



Bevakar IT-branschen


Ett 60-tal personer, varav runt 45 är kvalificerade tekniker, arbetar för Sveriges tekniska attachéer idag. De har, utöver huvudkontoret i Stockholm, nio kontor i sex länder.

Kontoret i San Francisco bevakar vad som händer på IT-området. De tittar på olika aspekter, allt från hur riskkapitalmarknaden fungerar till vilka produkter som finns på routermarknaden.

Attachéernas kunskaper sammanställs i olika former. Notiser skrivs inom nio teknikområden, däribland verkstadsteknik och informationsteknik. De finns gratis på Internet (adress nedan). Attachéerna publicerar också utlandsrapporter inom olika ämnen, och gör uppdragsundersökningar för olika företag.

- Jag skulle nog rekommendera att småföretag går samman och delar på kostnaden, till exempel genom en branschorganisation, om de vill ha en undersökning gjord.

Av attachéernas omsättning på 56 miljoner kronor (1995/96) kom 32 miljoner från statliga anslag.

Alexander Kristofersson

De tekniska attachéernas notiser nås genom hemsidan på http://www.swetech.se/

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)