JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs minipris på halvledarminne en skenåtgärd

Europas Dram-köpare oroar sig över att ökad efterfrågan får priserna att skjuta i höjden.

EUs beslut att återinföra minimipriser som straffåtgärd för japanska och sydkoreanska tillverkare tycks dock inte få några nämnvärda effekter.

EUs minimipriskrav på minnen från Japan och Sydkorea återinförs gradvis under en tremånadersperiod med början under april.

Det är långsammare än väntat, och de stigande priserna på Dram kan göra att straffåtgärderna inte får några effekter alls.



Flexibel lösning


Den ansvarige kommissionären, den engelske frihandelsvännen Leon Britten valde vad som kallades ett "flexibelt tillvägagångssätt" för att inte orsaka störningar på marknaden som vant sig vid låga priser, uppgav kommissionen.

Britten var tvungen att besluta om återinförda straffåtgärder i någon form, då den dispens som gällt de senaste 21 månaderna enligt internationella regler inte får förlängas ytterligare. Det fattade beslutet ser dock mest ut som en skenåtgärd.

När infasningstiden går ut i juni ska EU-kommissionen ha hunnit utforma en ny övergripande policy för minimipriser och andra straffåtgärder.



Oklart vad som gäller


Minimiprisnivåerna, som är hemliga, bestäms från företag till företag beroende på deras produktionskostnader.

Enligt Per Olof Åkerberg, som bevakar handelspolitiska frågor på Ericsson, har tidningsuppgifter gjort gällande att miniminivån skulle motsvara tillverkningskostnaden med ett påslag på 9,5 procent.

Enligt Åkerberg har EU-kommissionen sagt att den skulle gå ut med information om läget till industrin, men Ericsson hade ännu på fredageftermiddagen inte nåtts av någon sådan information.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)