JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viewlogic river gränser

Verktygsleverantören Viewlogic har organiserat om sig, rensat bort några företagsnamn och fokuserar nu på verifiering av asicar. I framtiden kommer också samkonstruktion av maskin- och programvara att spela en större roll för företaget. Liksom Windows NT.

Minns du något av företagsnamnen Quad Design, Sunrise, Chronologic, Vantage, Silerity eller Eagle? Glöm dem i så fall. För numera finns de inte längre, annat än i vissa fall som namn på olika produkter. Alla dessa företag, som ägts av Viewlogic, ska nu vara integrerade i moderbolaget.

- Vi är inget holdingbolag, vi är en verktygstillverkare, säger företagets nye chef Will Herman.

Produktmässigt kommer man att stå på tre ben, varav två är väl etablerade. Asicverifiering är det ena och något man kallar system är det andra.

- Verifiering är ett nyckelområde, det är där nya tekniker kommer in först och det man gör inom verifiering kommer senare till alla andra konstruktionsdiscipliner, säger Will Herman.



Samkonstruktion


I det andra benet, system, ryms allt från kretskortslayout till FPGA-syntes och beteendesyntes. En något spretig samling, kan tyckas, men avdelningschefen Rick Lucier menar att skillnaderna i konstruktionssätt mellan en FPGA och ett kretskort minskar allt mer, sett ur systemperspektiv. Den ökande användningen av IP, Intellectual Property, kommer att accelerera denna utveckling.

Det tredje, minst utvecklade benet heter samkonstruktion mellan maskin- och programvara. Det leds av Gordon Hoffman, före detta Eagles chef, och består i dagsläget av de två produkter som utvecklades inom Eagle. Enligt Hoffman omsätter denna marknad idag ungefär 3 miljoner dollar, varav Viewlogic har hälften och Mentor Graphics andra hälften.

Att Viewlogic haft problem med sitt syntesprogram för FPGA-kretsar är för många ingen nyhet. Men nu hävdar man att problemen är över. Före jul lanserades Viewsynthesis, ett syntesverktyg med starka kopplingar till kretsar från Lucent, Lattice och Actel. Viewlogics koppling till marknadsledande Xilinx är dock betydligt svagare.

Viewlogic har historiskt haft en dominerande roll som leverantör av FPGA- verktyg. Men greppet om denna marknad har man tappat i takt med att syntes och hårdvarubeskrivande språk blivit vardagsmat för användarna.



Konkurrerar med priset


- Men vi ska ta tillbaka den marknaden, vi har produkter som håller världsklass och vi tänker priskonkurrera med Synopsys, Synplicity, Exemplar och de andra, säger Will Herman.

Nästa steg i utvecklingen kan mycket väl bli någonting kring Internet, antyder Herman. Men några detaljer vill han inte släppa ifrån sig förrän senare i vår. Lagom till DAC, kanske.

Vid det laget kommer också Viewlogics styrelseordförande Alain Hanover att ha lämnat företaget efter 12 år som chef. Vad han ska ägna sig åt vill han inte tala om, men det skulle förvåna om hans semester blev längre än ett par veckor.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)