JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny europeisk branschförening för mönsterkort hoppas på Sverige

- Jag kommer gärna till Sverige och hjälper till att organisera en branschförening för mönsterkortstillverkare. Det är det vi är till för, säger Brian Haken, på EFIP, European Federation of Interconnection and Packaging, i London.

EFIP startades nyligen på initiativ av den brittiska och den tyska branschorganisationen för mönsterkortsindustrin, som sedan bjudit in branschföreningar och enskilda företag i andra europeiska länder att också ansluta sig.

- Tanken är att EFIP ska fungera som en paraplyorganisation och att vi på så vis ska kunna göra oss bättre hörda, förklarar Brian Haken, som leder den brittiska föreningen PCIF och tills vidare även EFIP.



Standard och miljö


Standardiserings- och miljöfrågor är ett par viktiga frågor EFIP kommer att engagera sig i. Och det även internationellt, regelbundna möten ska anordnas med representanter för amerikanska IPC och japanska JPCA.

Men till att börja med gäller det för EFIP att samla så många europeiska tillverkare som möjligt.

- Mottagandet hittills har varit fantastiskt positivt. På många håll tycks man vara beredd att organisera sig och göra gemensam sak av viktiga frågor, säger han.

- Det låter mycket intressant. Vi samarbetar gärna internationellt så småningom, men just nu har vi fullt upp med att skapa en nordisk plattform för samarbete, säger Peter Wahlberg på IVF.



Kontrovers


Bildandet av EFIP har dock retat organisationen EECA, European Electronic Components Manufacturers Association, som haft en särskild mönsterkortsgrupp under de senaste sex åren. Enligt Brian Haken har den gruppen tappat medlemmar, eftersom det enligt EECAs stadgar endast är möjligt för en enda nationell förening att vara medlem.

- Detta innebar för PCIFs del att vi bara kunde vara medlem via den brittiska elektronikindustriföreningen och det blev i längden ohållbart, menar Brian Haken.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)