JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300 mm-skivor kan få statligt stöd

Tyska staten kan komma att stödja en pilotanläggning för tillverkning av kiselskivor med diametern 300 mm. Såväl Siemens som Motorola diskuterar med den tyska teknikministern.

Siemens har även funderat på att satsa på 300 mm-produktion på egen hand, visserligen med statsstöd, men utan samarbete med någon annan tillverkare.

Det troliga är att anläggningen för tillverkning på 300 mm-skivor kommer att förläggas till Siemens DRAM-fabrik i Dresden. Förmodligen kommer inte linjen att vara i full produktion förrän år 2001.

Såväl Siemens som Motorola deltar i den amerikanska branschorganisationen Sematechs så kallade i300i-initiativ, som endast siktar till att bestämma specifikationerna för tillverkningen. Det verkligt kostsamma och krävande arbetet börjar när dessa specifikationer ska implementeras i en pilotlinje. Och det har hittills inget företag visat sig vara beredd till.

Siemens har beräknat att det skulle kosta 220 miljoner dollar för en pilotlinje för tillverkning av 400 kiselskivor i veckan. Siemens och Motorola har redan idag ett nära tekniskt samarbete och bygger en gemensam fabrik i Virginia i USA. Ett utökat samarbete vore därför naturligt. Den tyska regeringen har även samtal med Temic, Wacker och Texas Instruments.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)