JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dämpad försäljning på produktionsmarknaden

1996 var ett mellanår för leverantörerna till elektroniktillverkarna. Många leverantörer redovisar minskad försäljning jämfört med tidigare toppår.

Ericsson och Nokia skruvade ner investeringstakten under 1996. Det har påverkat produktionsmarknaden Försäljningen har minskat hos många leverantörer även om det inte är frågan om några stora ras.

Antalet stora och dyra produktionsmaskiner för exempelvis komponentmontering och lödning ser ut att ha minskat under 1996 jämfört med föregående år.

Efter en period av snabb nästan febrig tillväxt i produktionsbranschen ser investeringsklimatet ut att ha lugnat ner sig.

- Men läget är stabilt, är en återkommande kommentar från leverantörerna.



Ökade marknadsandelar


Företag som Svensk Krets-Teknik som bland annat säljer Mydatas maskiner i Sverige och Siemens hävdar till och med att 1996 var ett av de bästa någonsin.

Siemens uppger att man ökat sina marknadsandelar för monteringsmaskiner till 30- 40 procent av marknaden utanför Ericsson och Nokia.

Nu hoppas branschen att våra nordiska elektronikjättar skall bygga ut och förnya sin maskinpark.

Flera representantföretag hävdar att efterfrågan är stor på system, komponenter och material för kontroll och kvalitetssäkring. Det gäller material för ESD- skydd och liknande.

Maskiner för montering av stora och udda komponenter tycks också vara efterfrågat. Men det är ett problem som branschen tydligen kontinuerligt har att brottas med.

Många av de specialistföretag som är inriktade på material och metoder för montering av okapslade kretsar säger också att de har vind i seglen. En snabbväxare i det segmentet är Micro Joining som startade så sent som förra året. Redan i år redovisar företaget en omsättning på 14 miljoner!

En viktig del av förklaringen är att man övertagit flera inarbetade agenturer, många av dem från MPE Microtech som ingår i Cyncrona.



Nischade specialister


Årets produktionsöversikt innehåller ett 70-tal företag som alla svarat på Elektroniktidningen enkät. De utgör en blandad skara. Dels är det ett tiotal stora firmor som säljer produktionsmaskiner. De kan både vara dotterbolag till tillverkaren eller svenskägda agenturfirmor i större handelskoncerner.

Därutöver finns en uppsjö av mindre agenturföretag som är specialiserade på olika material och metoder för tillverkande elektronikindustri.

Att produktion fortfarande är en hårt nischad specialistmarknad kan utläsas av det stora antalet olika tillverkare som finns representerade i landet.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)