JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Essex räddade elektroniken i Sundsvall

- Vi kommer att fortsätta växa.

Det säger Rune Glavare, VD för Sundsvallsföretaget Essex, en snabbt växande legotillverkare som med 390 anställda tänker ge jätten Flextronics en match om de stora kunderna.

Det var 1989 som Essex skapades, som en Fenix ur askan efter det som hade varit Televerksägda Telikoncernens Sundsvallsanläggning med 860 anställda.

Teli i Sundsvall hade främst tillverkat telefoner. Rune Glavare hade kommit dit som platschef i februari 1988 med uppdraget att göra verksamheten lönsam. Efter bara tre veckor hade han varslat 100 personer om uppsägning och under hösten samma år togs beslut om total nedläggning.

- Att lägga ner en enhet med 860 personer - det är det inte alla som gör under sin karriär. Det är ingen bedrift men det var en nödvändighet. Industriella lösningar kan vara smärtsamma, säger Rune Glavare.



Startade med 100 personer


Tillsammans med ett par andra Telichefer bestämde sig Glavare för att själv starta Essex, där till en början 100 personer fick jobb. Företaget satsade på heltäckande service inom legotillverkning, och idén ser ut att ha fungerat - den nu pågående outsourcingvågen i industrin har gjort Essex till en snabbväxare. Bara sedan i somras har 40 personer anställts i Sundsvall, och en Siemensfabrik för medicinsk utrustning i Örnsköldsvik, med 150 anställda, köptes i december.

Det mesta av sitt yrkesliv har Rune Glavare tillbringat inom Ericsson. Han kommer ursprungligen från trakterna kring Borgå utanför Helsingfors. Första gången han kom till Sverige var som sommarjobbande 19-åring i mitten av 1960- talet. Efter att ha gjort lumpen i Finland kom han tillbaka till Stockholm och läste STIs el-teleutbildning som motsvarade gymnasiet.

- Egentligen var det tänkt att jag skulle flytta ännu längre, säger han.

Efter några månader inom Ericsson var han med och startade företagets mönsterkortsfabrik i Norrköping. Senare har han bland annat ansvarat några år för producerbarhetsgranskningen vid prototypfabriken i Älvsjö, och en tid kring mitten av 1980-talet ledde han tillverkningen av tjockfilmshybridkretsar vid dåvarande Rifa, nuvarande Components, i Kista.

Efter två år som plats- och produktionschef på Svecia i Norsborg, en tillverkare av grafiska maskiner, kom han så till Teli i Sundsvall - som snart alltså omvandlades till Essex och som sedan dess har vuxit fort.



Förvärvsbenägna


- Vi kommer att fortsätta växa, säger Rune Glavare.

Rune Glavare tror att de, med lokala mått mätt, medelstora legotillverkarna kan få det kärvt framöver. Det handlar om dem som har en omsättning kring 200 miljoner kronor och en bit därunder, och som alltså är för stora för att försörja sig som nischföretag, men för små för att kunna svara mot de stora kundernas krav. I det vägvalet kommer Essex att satsa på att bli en av de stora.

- Vi har visat att vi är förvärvsbenägna, säger Rune Glavare.

Däremot säger han att inga fler uppköp är aktuella just nu. Essex kommer att ha arbete ett långt tag framöver med att integrera Örnsköldsviksfabriken i koncernen, säger han.

Att köpa fabriker i Östeuropa, där tillverkning kan ske billigt, tycks inte heller var riktigt aktuellt.

- Vi har inga konkreta planer men vi ser vad som händer, säger Rune Glavare.

Han tillägger att Sverige lämpar sig väl för tillverkning av de relativt kvalificerade produkter som företaget arbetar med, och pekar på att den amerikanska legojätten Flextronics, som håller på att köpa två Ericssonfabriker i Karlskrona med 930 anställda, tydligen har resonerat likadant.

- Just nu tillverkar vi inget här som någon annan kan göra bättre. Alla komponenter, mekanikdetaljer och kablage köper vi in från underleverantörer.

Rune Glavare vill inte erkänna att Flextronics etablering i Sverige skulle innebära något negativt för Essex.

- Det är snarare bra att vi skapar bättre strukturförutsättningar i den här regionen, säger Glavare.



Stimulerande jobb


Han menar att andra länder, som Irland, England och USA, har fördelar i kraft av sin långa tradition av legotillverkning - något som inte finns i Sverige där tillverkningen traditionellt skötts inom storföretagens väggar.

- Det är bra att hela marknaden får högre status i Sverige.

För egen del trivs Rune Glavare mycket bra med sitt jobb på Essex där han nu har jobbat dubbelt så länge som på någon tidigare arbetsplats. Och familjen trivs bra med att bo i Sundsvall, berättar han.

Av hans fem barn bor fyra kvar i staden.

- De utmaningar och den omväxling som jag söker i jobbet finner jag här, säger han.

Den varierade kundkretsen, de människor som han valt att driva företaget tillsammans med samt hans ägande av en tredjedel i bolaget är alla faktorer som bidrar till att göra arbetet otroligt stimulerande, berättar han.

- Har vi inte alla som mål att göra något på det här sättet - att vara den här entreprenören?

Att han någon gång flyttar från Sundsvall utesluter han inte, men det blir i så fall inte för att finna ett bättre jobb.

- Det blir kanske som pensionär.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)