JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brox första professorn i elektronikproduktion

Bill Brox är Sveriges första professor i elektronikproduktion. Han har redan tillträtt sin professorstjänst vid Institutionen för produktionsteknik på Chalmers.

Bill Brox är adjungerad professor, det innebär att han fått en tidsbegränsad tjänst på tre år. Han delar sin tid mellan Chalmers och Institutet för verkstadsteknisk forskning (IVF) där han är chef för enheten för elektronikproduktion.

Bill Brox är bland annat känd för att han ledde IVF-projektet "Teknik för ren elektronik" som innebar att svensk elektronikindustri tidigt kunde avveckla CFC (freon) som tvättvätska. Därför fick han den amerikanska utmärkelsen "The 1992 Stratospheric Ozone Protection Award".

Han har också lagt upp riktlinjerna för grenen för elektronikproduktion på Chalmers Z-linje.

I höstas beslutade regeringen att inrätta två professurer i elektronikproduktion. På vilka högskolor de hamnar är ännu inte klart. Professortjänsten på Chalmers har införts lokalt och är inte beroende av regeringens beslut. Flera högskolor planerar just nu för att inrätta professorstjänster i elektronikproduktion. Till dem hör Stockholm och Linköping- Norrköping.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)