JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IRC guidar småföretagen till EU:s forskning

Jobbar du i ett litet företag som behöver få tag i nya forskningsresultat? I så fall kan ett "Innovation Relay Center", IRC, vara rätt ställe att vända sig till.

Innovation Relay Centers kallas de tre organisationer i Sverige som har till uppgift att guida småföretag rätt i EU:s djungel av forskningsprogram och - resultat, och att hitta potentiella partners för samarbeten inom EU:s forskningsprogram.

De finns i Luleå, Uppsala och Göteborg, och deras verksamhet indelas till viss del geografiskt, till viss del efter ämnesområde. Företag kan alltid vända sig till sitt närmsta IRC som ifall det behövs kan hänvisa vidare.

- Vår huvudskaliga uppgift är internationell tekniköverföring, säger Hedvig Saindrenan på det mellansvenska IRC-kontoret i Uppsala.

- Jag är lite rädd att säga att 'vi hjälper dig att hitta pengar i Europa'. Vi är inte en institution bara för att söka pengar, utan vi har lite mer av en helhetssyn på det hela. Man frågar sig var den know-how finns som företaget behöver, så att man inte forskar fram resultat som redan finns, säger Hedvig Saindrenan.



Hjälp med ansökan


Men om de kunskaper som företaget behöver inte alls finns så kan IRC:erna hjälpa till att hitta de utländska samarbetspartners som behövs för att ett forsknings- eller utvecklingsprojekt ska kunna få stöd med EU-medel, och kan också hjälpa till med att utforma ansökan.

Varje IRC utgörs av ett konsortium av forsknings- och tekniköverföringsinstitutioner. Det mellansvenska är det som har störst tonvikt på elektronik genom att KTH:s elektronikfilial Electrum deltar, liksom Uppsalas och Linköpings universitet. Totalt finns 52 IRC-kontor i ett nätverk över Europa.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)