JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen presenterar kartan till EU:s skattkistor

EU:s verksamhet på elektronikområdet är svåröverskådlig, men för företag som vill förbättra sina teknikkunskaper kan det finnas mycket att hämta, såväl pengar som forskningsresultat.

Det finns många sätt att dra nytta av EU:s strukturfonder och forskningsprogram, så många att det är lätt att gå vilse.

Men ett företag som bara hittar rätt ingång kan få mycket stöd i arbetet med att leta fram forskningsresultat, hitta samarbetspartner för egna projekt, skriva ansökningar och mycket mer.



Tre typer av stöd


Grovt sett kan man dela in EU:s ekonomiska stöd till elektronikverksamhet i tre delar. Den första är strukturstödet, som inte alls fördelas branschvis, utan efter sina syften. Sverige omfattas bland annat av stöd för industriregioner på tillbakagång, landsbygdsstöd och kompetenshöjning i företag.

Den andra typen av EU stöd är forskningsprogrammen. I allmänhet krävs att företag och forskningsinstitutioner från tre eller fler länder går samman för att ta reda på något av intresse för en bransch. EU-kommissionen och företagen betalar hälften var av projektkostnaderna.



Lättillgängligt


Den tredje typen av stöd omsätter relativt lite pengar men är förhållandevis lättillgängliga. Det gäller projekten Fuse, Europractice och ESD (se figur). Dessa utgör i sig internationella samarbeten inom ramen för ett av EU:s forskningsprogram, så de företag som söker stöd där behöver inte själva skaffa utländska partner.

Förutom ekonomiskt stöd har företag också bra möjligheter att få vägvisning och hjälp att hitta forskningsresultat. Särskilt Nutek och de så kallade IRC:erna har goda resurser att hjälpa till med det.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)