JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första koppar-FPGAn redan här

Xilinx presenterar en kopparbaserad familj programmerbara logiska kretsar.

Tillverkad i en 0,18 μm-process finns den första kretsmedlemmen tillgänglig i provexemplar redan nu.



Marknadens första FPGA-familj tillverkad i en kopparprocess heter Virtex-EM och finns tillgänglig i provexemplar. Det säger FPGA-leverantören Xilinx som ligger bakom lanseringen.

Den programmerbara logiska kretsfamiljen är ett resultat av två års samarbete med den taiwanesiska kiselfabriken UMC.

UMCs nya kopparbaserade process är en 0,18 μm-process med sex metallager. De fyra understa lagren är av aluminium medan de två översta är av koppar. Koppar ger mindre signalförskjutningar (skew) och mindre spänningsfall (IR-drop) än aluminium, och de två kopparlagren ska användas för klocksignalerna för att ge kretsarna högre prestanda.



Tillgänglig för produktion


Xilinx är det första företaget som använder UMCs kopparprocess, och företagets Virtex-EM-familj ska gå i volymproduktion under årets andra hälft. Redan nu är processen emellertid även tillgänglig för volymproduktion för andra hugade kretskonstruktörer.

Kopparprocessen sägs ge ett processutfall som motsvarar företagets 0,18 μm aluminiumprocess. UMC säger sig också vara beredda att börja tillverka kretsar med upp till sex kopparlager med låg-k-dielektrika. Senare i år ska tillverkningen dessutom flyttas till en helt kopparbaserad 0,13 μm-teknik.

Virtex-EM är en vidareutveckling av Xilinx tidigare kretsfamilj Virtex-E. Tillägget EM uttyds Extended Memory, och nykomlingarna har försetts med större RAM-block och större minnesbandbredd för att kunna göra tjänst i kommunikations- , nätverks, video- och bildbehandlingsprodukter.

Familjen har två medlemmar, den ena med 10 800 logikceller och 560 kBit dubbelports blockRAM, den andra med 21 168 logikceller och 1 120 kBit dubbelports blockRAM.

Liksom Virtex-E har EM-varianterna åtta helt digitala DLLer (Delayed-Locked Loop), distribuerat RAM samt stöd för differentiella signaleringsstandarder som LVPRCL, Bus LVDS och LVDS.

Även konkurrenten Altera planerar att introducera koppar i sina programmerbara kretsar. Detta ska ske i en 0,15 μm-process som tillverkas av taiwanesiska TSMC. Före maj månads utgång räknar Altera med att ta emot de första kopparbaserad kretsarna från TSMC.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)