JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Quickturn tar över Synopsys emulator

Verktygsleverantören Synopsys drar sig ur emulatorbranschen och lämnar över logikemulatorn Arkos till arvfienden Quickturn.

Beskedet kom minst sagt överraskande. Emulatorn Arkos stod på en väl synlig plats i Synopsys monter på konstruktionskonferensen DAC. Och Synopsys säljare talade sig varma för emulering i allmänhet och Arkos i synnerhet. En vecka senare kom så beskedet: Synopsys säljer Arkos till ärkerivalen Quickturn.

Den processorbaserade emulatorn Arkos presenterades i september 1996 och var då unik på marknaden. Men det dröjde inte många månader förrän Quickturn lanserade ett snarlikt alternativ vid namn Cobalt. Konkurrensen blev knivskarp med pressade priser som följd.

Nu ger Synopsys alltså upp och Arkos saga är därmed all, Quickturn lägger ner produkten.

Dagens Arkosanvändare blir erbjudna att gratis byta ut Arkosburken mot en emulator i Quickturns sortiment - processorbaserade Cobalt eller FPGA-baserade System Realizer. Arkosanvändare som sitter mitt i ett projekt kan dock räkna med fortsatt stöd under projektets gång.



Smärtsamt nu - bra på sikt


Mätt i funktion och prestanda är Arkos och Cobalt i princip likvärdiga. Men övergången blir ändå inte helt smärtfri för befintliga kunderna. Det tar ju tid att lära sig en ny emulator med ett nytt användargränssnitt. Dessutom måste testbänkar och länkar till annan programvara verifieras innan man kommer igång med emulerandet igen.

Såväl Synopsys som Quickturn menar ändå att den nya lösningen gynnar de gemensamma kunderna på sikt. De båda företagen skall ta fram länkar för att koppla Synopsys syntesverktyg till Quickturns emuleringsprodukter. En sådan länk skulle onekligen komma många kunder till nytta - Synopsys har lejonparten av syntesmarknaden medan Quickturn dominerar inom emulering.

Hur mycket pengar uppgörelsen gått på hålls inte oväntat hemligt. Men som Rolf Åberg, Synopsys Europachef, säger:

- Synopsys är numera en av Quickturns största aktieägare.

En som verkligen gläder sig åt alliansen är Mentor Graphics, som därmed slipper en av två tunga konkurrenter för den egna emulatorn SimExpress.

- Kanonbra! Det här är ljuv musik i mina öron, säger Anders Torelm, VD på Mentors svenska kontor.

Han hoppas nu kunna locka kunder som ju ändå tvingas byta ut sitt emulatorsystem.

Här kan man tillägga att Sverige inte precis är nedlusat med Arkosburkar. Synopsys har sålt fyra stycken - samtliga står på Ericsson UAB.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)