JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljardsubventioner till halvledare lönar sig

Miljardsubventioner till chipsfabriker lönar sig. Staten får mångfalt tillbaka, i form av skatter, avgifter och spin-off-effekter.

Det visar en studie av subventionerna till chipsfabrikerna i tyska Dresden.

Totalt har tyska staten satsat 4,2 miljarder kronor på den Siemensfabrik som redan är igång och den som AMD startar 1999. Det ger 5 100 direkta arbetstillfällen. Fram till 2003 kommer företagen och de anställda att lågt räknat att betala tillbaka 3,2 miljarder kronor i skatt. Med en högre, mer realistisk, lönsamhetsnivå blir återflödet 4,4 miljarder.

Därtill kommer arbetsgivar- och socialförsäkringsavgifter på 7,2 miljarder kronor. För skattebetalarna är alltså affären under alla förhållanden positiv, allt enligt DIW, det tyska institutet för ekonomi, som gjort konsekvensutredningen på uppdrag av den tyske forskningsministern Jürgen Rüttgers.



Dresden blir halvledarcentrum


Än bättre blir kalkylen om man tar hänsyn till de stora spin-off-effekterna. DIW räknar med att chipsfabrikerna ger 10 000 indirekta arbetstillfällen, varav 8 000 i Dresdenregionen.

Regionen förutspås en framtid som halvledarcentrum, med forskning och utbildning och internationella underleverantörer. Men det rullar inte på av sig själv. Staten måste enligt ekonomerna fortsätta engagera sig, till exempel genom att erbjuda goda utbildningsmöjligheter och intressanta etableringsvillkor.

Forskningsministern Rüttgers läser rapporten med stort behag:

- Bättre än så här kan statliga pengar inte användas, konstaterar han.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)