JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Irland anklagas för stödfusk

Konkurrensen är stenhård när det gäller att locka till sig stora investeringar från elektronikindustrins multinationella jättar.

Inte minst är Storbritannien och Irland ofta i luven på varandra och anklagar varandra för fusk i form av ohederligt stora subventioner till företagen i fråga.

Nu senast har britterna attackerat irländarna sedan det amerikanska teknikkonglomeratet Boston Scientific meddelat att man flyttar sin verksamhet till Galway på Irland. Företagets satsning kommer att innebära 1 000 nya arbetstillfällen.



Bidrag som lockbete


Den irländska utvecklingsbyrån, IDA Ireland, knep investeringen värd 40 miljoner pund mitt framför näsan på britterna, som retat sig på att irländarna tydligen haft bättre lockbeten i form av bidrag till sitt förfogande.

Men inte bara britterna har upprörts i det här fallet. Även danska och belgiska protester har hörts. Detta eftersom Boston Scientific stängde anläggningar i såväl Danmark och Belgien, med hundratals förlorade arbetstillfällen som följd, strax innan företaget tillkännagjorde sina flyttplaner.

Både Danmark och Belgien har nu bett EU-kommissionen att undersöka det hela lite närmare. Dessutom har länderna anklagat Irland för att utnyttja sitt väl tilltagna EU-bidrag för regionalt stöd till att finansiera de lockande subventionerna till Boston Scientific och andra företag. Detta har dock kraftigt tillbakavisats av irländarna.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)