JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft satsar på videokonferens

Microsoft lanserar nu NetMeeting för videokonferenser via Internet. Det är inte bara om en ny produkt; datorindustrin går i spetsen för att etablera en ny global teletjänst.

Enligt Microsoft är NetMeeting 2.0 den första produkt som klarar två nya globala standarder för video eller multimediakonferenser där både rörlig bild, ljud och text förmedlas. Standardena har utvecklats de senaste åren inom Internationella Teleunionen och heter T.120 och H.323.



60 deltagare


Först införs tjänsten för storföretagen, på sikt kan den få allmän spridning. Det är visionen som både data- och teleindustrin hoppas på.

Därför handlar det om nya marknader som kan bli värda tiotals miljarder kronor per år på sikt.

Microsoft anger att mer än 60 företag i dataindustrin stödjer lanseringen och bland dessa finns både tunga spelare som 3Com och Cisco och nischföretag som PictureTel och VocalTec. Många av dessa företag har eller kommer med egna produkter för videokonferens.

Microsoft kom med den första versionen av NetMeeting sommaren 1996 men den hade färre funktioner, till exempel klarade den inte rörliga bilder.

Idag är klientprogramvaran för NetMeeting 2.0 gratis, men i framtiden ska den inkluderas i nya versioner av Windows. En serverprogramvara behövs för att klara konferens med tre eller fler deltagare och den finns att köpa från fristående leverantörer. Serverprogramvara behöver varje företag eller nätoperatör som vill erbjuda videokonferens i större skala via lokalt datanät eller via Internet.

Göte Anderson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)