JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikforskare litar på Ingvar Carlsson

Den nyligen utsedda styrelsen i Stiftelsen för strategisk forskning får lovord från Sveriges institutioner för elektronikforskning. De hoppas att stiftelsen ska ersätta uteblivna medel från Nutek och forskningsråden.

Förre statsministern Ingvar Carlsson, Nuteks generaldirektör Birgit Erngren, Christina Ullenius och Arne Wittlöw, ordförande i Tekniska respektive Naturvetenskapliga forskningsrådet är några av de erfarna personer som sitter i den nya styrelse för Strategiska forskningsstiftelsen som utsågs i januari. Det uppskattas av dem som leder verksamheten vid institutionerna för elektronikforskning.

- Ovissheten är de facto lika stor eftersom man inte har löst några problem, men vi hoppas att de här relativt sunda människorna ska kunna reda ut det hela, säger Erik Kollberg, professor i mikroelektronik vid Chalmers.

Kjell Björkqvist, som leder verksamheten vid KTHs halvledarlaboratorium, är på samma linje.

- I viss mån är man nog ganska lättad nu. De här personerna är sådana som man har ganska stort förtroende för, men sedan återstår ju att se hur det går, säger han.

Det var i höstas som utbildningsminister Carl Tham drev igenom att forskningsfinansieringen skulle skäras ner och ersättas med pengar från forskningsstiftelserna. Forskarna rasade, men Tham lovade att ersättning skulle komma senare från stiftelserna. Och så ser det alltså nu ut att bli .

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)