JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dram-tullar åter

Priserna på Dram har ökat med upp till 50 procent under de senaste fyra veckorna. Och som om inte det skulle räcka så ser det ut som om EU tänker återinföra strafftullar på Dram tillverkade i Japan och Sydkorea.

Den 10 mars återinför EU tullarna på Dram. Japantillverkade kretsar får ett påslag på 60 procent och Sydkoreanska 24 procent. I två år har tullarna varit suspenderade, men EUs regler tillåter nu inte en förlängning av suspensionen.

- Förmodligen hamnar priset på ett 16 Mbit Dram då kring 11 dollar. Idag ligger det på 9 dollar, en uppgång från 6 dollar på en månad, säger Peder Olausson på komponentmäklarfirman Rotakorn.



Nederlag för Sverige och Finland


Om tullarna återinförs blir det ett nederlag för de svenska och finska regeringarna som liksom Ericsson och Nokia har arbetat hårt för att Dram-tullen inte ska återinföras. Arne Rodin, departementsråd på UD, har dock inte gett upp hoppet.

- Frågan ligger på Leon Brittans bord. Och han är en förnuftig man som för det mesta gör rätt saker, säger Rodin.

En talesman för Leon Brittan avböjer att kommentera frågan före den 10 mars. Ericssons lobbyist i Bryssel, Torbjörn Ihre, är inte lika optimistisk.

- Fram till i förra veckan verkade det finnas en vilja att lösa problemet. Men nu känns det inte så, säger han.

Ihre hade naturligtvis hoppats på en ny lag, liknande den EU lyckats åstadkomma för Eprom. Där har man bestämt att inte återinföra några tullar eftersom Epromimport inte hotar några europeiska intressen.



Ett slag i luften


Enligt Peder Olausson på Rotakorn blir dock tullen ett slag i luften. Den är lätt att kringgå, både för köpare och säljare. Tullen drabbar ju inte komponenter från japanägda fabriker utanför Japan, som till exempel NECs fabrik i Kina

Sverige importerade Dram för över en halv miljard kronor förra året. Ericsson stod för en stor del - i AXE-växlar sitter många Dram.

Att Drampriserna nu är på väg upp, efter förra årets prisfall på 80 procent, beror även på händelser i Sydkorea.

De tre koreanska stora Dram-tillverkarna, Samsung, Hyundai och LG Semicon, har trappat ner sin Dram-tillverkning med mer än en tredjedel, troligen på order från den koreanska regeringen.

Koreas president har flera gånger under det senaste halvåret uppmanat de tre att minska sin tillverkning, eftersom han fruktat att prisurholkningen skulle påverka Koreas ekonomi.

Av Koreas export på totalt 130 miljarder dollar stod Dram förra året för 14 procent, eller 17 miljarder dollar.

Adam Edström

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)