JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fängelse hotar brittiska EMC-fuskare

Ett år efter introduktionen av EUs EMC-direktiv är det dags att ta i med hårdhandskarna mot företag som inte följer reglerna. Det tycks den lokala tillsynsmyndigheten i södra Wales anse.

Myndigheten köpte nyligen fyra persondatorer och EMC-testade dem. Tre av dem uppfyllde inte EMC-kraven och följden kan nu bli att tillverkarna åtalas.

- Jag kommer att fatta beslut i mars, när slutrapporten är klar. Det kan bli fråga om åtal.

- Helt klart är i alla fall att de tre företagen begått lagbrott, säger David Holland, chef för Cardiffs Trading Standards Department.

I Storbritannien är det de kommunala myndigheternas uppgift att se till att EMC- lagstiftningen efterlevs. Och enligt David Holland är det inte bara i Cardiff som man nu tänker ta i med hårdhandskarna.

- Om de här fallen leder till åtal är det maximala straffet böter på 5 000 pund och upp till sex månaders fängelse, berättar han.

Det skulle bli första gången någon har åtalats för brott mot EMC-lagstiftningen i Storbritannien. Och även första gången i Europa.

EMC-direktivet har implementerats olika i EU-ländernas lagstiftning. I flera länder kan tillsynsmyndigheten inte väcka åtal, och det finns inte alltid regler för påföljder om EMC-kraven inte efterlevs.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)