JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola tog ledningen i jakten på nästa storsäljande mobiltelefo

Motorola har som första tillverkare presenterat en tvåbandstelefon för GSM och DCS1800.

Med Microtac 8800, världens första mobiltelefon för såväl GSM900 och DCS1800 har Motorola vunnit en prestigeseger. Användaren kan välja om telefonen ska kommunicera enligt GSM-standard (i 900 MHz-bandet) eller enligt DCS (i 1800 MHz- området). Microtac 8800 väger 155 gram, ger drygt tio timmars taltid och maximalt kring åtta dygns passningstid.

Det högre frekvensområdet tilllåter att operatörerna bygger mindre celler, vilket medger fler användare i innerstäderna. 1800-området har också den enkla fördelen att det knappt är utnyttjat ännu, men har nackdelen att täckningen, särskilt i glesbygd, lär bli dålig.



Olika tekniker


Johan Siberg, chef för Ericssons affärsområde telefoner och terminaler, har tidigare sagt till Elektroniktidningen att tvåbandstelefonerna kommer att bli företagets nästa standardprodukt, men det är ännu oklart när Ericsson kan visa upp en färdig produkt på det sätt som Motorola har gjort.

Tvåbandstelefonerna (Dual Band) ska inte förväxlas med de så kallade Dual Mode- telefonerna som kombinerar två helt olika tekniker. Den telefon för GSM och DECT (med två antenner) som Ericsson och Telia började sälja i början av året är alltså inte en tvåbandstelefon.

Alexander Kristofersson



Tillverkarna mobiliserar inför CeBit


Ericsson, Motorola och Philips har alla nya pyttetelefoner på hand när de försöker övertrumfa varandra inför telekommässan CeBit i Hannover i mitten av mars.

Låg vikt hör fortfarande till tillverkarnas tyngsta säljargument när mobiltelefonerna börjar krypa under hundragramsstrecket. Bland de företag som kommer att visa upp nya lättviktstelefoner på Hannovers prestigefyllda telekommässa finns Motorola, Ericsson och Philips.

Den allra minsta telefonen säger sig Philips komma med. Prestigemobilen Genie väger bara 95 gram med lättviktsbatteri. Med starkare batteri går det att få tre veckors passningstid, vilket enligt Philips är längre än för någon annan telefon. Motorolas minsting Startac, som lanserades i USA i höstas men som inte kommit i GSM-version förrän nu, har hittills varit den enda på marknaden under 100 gram, också den med lättviktsbatteri. Med vanligt batteri väger den 110 gram.

Ericsson svarar med nya GF788, som kommer att väga 135 gram. Lite tyngre alltså, men också betydligt billigare än Motorolas och Philips värstingar. Mellan 3 000 och 5 000 kronor förväntas GF788 kosta i handeln, inklusive abonnemang. Enligt uppgifter till tidningen Ny Teknik kommer Motorola att bemöta Ericssons billigare telefon med en ännu ej presenterad produkt, Slimlite, med matchvikt på 120 gram.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)