JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk kabel-TV blir heldigital

På två månader och till en kostnad av fem miljarder kronor ska tyska Telekom genomföra en komplett digitalisering av sitt kabel-TV-nät. Dessutom ska alla intresserade få tillgång till nätet.

Kabel-TV-anslutningar för 17 miljoner hushåll ska rustas upp till en kapacitet på upp till 150 TV-program. Och - framför allt - kabel- TV-nätet öppnas för alla.

Det sistnämnda är en reaktion på krav från såväl kritiska politiker som privata konkurrenter. Kritiken går ut på att Telekom gynnar egna eller närstående verksamheter respektive tar ut överpriser av utomstående användare.

Starka krafter i Tyskland och EU arbetar dessutom för att Telekom ska lämna kabel-TV-verksamheten helt och hållet. Argumentet är att det tyska telebolaget redan sitter på ett heltäckande fast telenät och att det inför kommande liberalisering finns risk för permanent ojämlikhet mellan marknadens aktörer.

Telekomchefen Ron Sommer reagerar med att utreda om man kan skilja ut kabel-TV- näten i fristående bolag, eventuellt sälja ut dessa via börsen.

Telekom ska också göra försök med teleshopping och beställvideo.

Lars-Gunnar Larsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)