JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiskt GSM-tillägg ger position med 50 m noggrannhet

Med mobiltelefonen på fickan blir det snart omöjligt att gå vilse. Telefonen kan nämligen användas för lägesbestämning, vilket banar väg för en rad nya tjänster.

Många experimenterar på området och en brittisk radioastronom har ett sofistikerat prototypsystem i funktion.

Den brittiske radioastronomen Peter Duffett-Smith har utnyttjat sina intergalaktiska erfarenheter och konstruerat ett positioneringssystem baserat på vanliga GSM-telefoner.

Enligt uppfinnarens företag, Cambridge Positioning Systems, CPS, är det möjligt att räkna ut en mobiltelefons position med en noggrannhet på ned till 50 meter.

- Vi har ett fungerande system igång och har kontaktats av många stora tillverkare av mobiltelefoner och basstationer liksom mobilteleoperatörer från hela världen, berättar företagets chef Jeff Morris.



Istället för satellit


Möjligheten att lokalisera mobiltelefoner innebär att en hel rad nya GSM- tjänster kan erbjudas. Den kan utnyttjas till allt från att spåra stulna eller havererade bilar till att göra personliga navigeringssystem som inte behöver utnyttja satelliter i form av GPS, Global Positioning System.

För trots att uppfinnaren är radioastronom är det brittiska så kallade Curser- systemet, mera jordnära. Tekniken utnyttjar helt enkelt det redan existerande mobiltelefonnätet, utan några som helst ingrepp. Men för att lägesbestämningen ska bli tillräckligt exakt krävs det att ett stationärt nät av mottagare också byggs upp.

Systemet fungerar sedan så att det känner igen när samma del av en radiosignal når en Curser-station och en mobiltelefon. Tidsskillnaden mellan signalerna är ett mått på avståndet mellan den stationära Cursor-mottagaren och mobiltelefonen. Om den beräkningen utförs med radiosignaler från tre olika basstationer kan det exakta läget för mobiltelefonen räknas ut. Och med fler GSM-basstationer blir lägesbestämningen ännu mer exakt.

Systemet fungerar så att mobiltelefonabonnenten beställer fram data om sin position. Beräkning och hantering av positionsdata görs av en särskild central.

Eftersom systemet är utformat så att det är nätoberoende, det vill säga olika operatörers basstationer kan utnyttjas parallellt, och det inte kräver en så stark signal som krävs för att genomföra ett telefonsamtal, menar CPS att det inte bör bli problem med täckningen även i områden där det är relativt glest mellan basstationerna.



Omprogrammerar telefonen


- Kostnaden för ett riksomfattande nät av några hundratal Curser-stationer i Storbritannien blir ungefär en miljon pund, beräknar Jeff Morris.

Den investeringen kan dock operatörerna snabbt tjäna in genom att ta betalt för de nya tjänsterna, som kunderna via sina vanliga mobiltelefoner får tillgång till. En viss omprogrammering av telefonen krävs visserligen, men det är en marginell kostnad, menar företaget. Att lägesbestämningen måste kombineras med attraktiva tjänster är Cambridge-företaget mycket medvetet om.

- För de allra flesta är det för det mesta fullständigt meningslöst att bara få reda på var de befinner sig, främst eftersom de oftast redan vet det. Det är var de befinner sig i förhållande till exempelvis en järnvägsstation som kan vara intressant, menar Peter Duffet-Smith.

CPS tänker sig därför att systemet kombineras med tjänster som exempelvis visar vägen till närmaste hotell, restaurang, bensinstation eller vad man nu önskar. Och med nästa generation mobiltelefoner, som utrustas med en större meddelandeskärm, kan systemets möjligheter utnyttjas till fullo, menar företaget, som då tänker sig att vägbeskrivande kartbilder kan överföras till mobiltelefonen, som alltså blir både karta och kompass.

Gittan Cedervall



Europolitan snart redo för positioneringstjänst


- Vi skulle vilja erbjuda våra kunder en positioneringstjänst så snart som möjligt, men det är vissa patentfrågor som ännu inte är helt klara, säger Bertil Hedén, marknadschef för tjänsteprodukter hos Europolitan.

Europolitan samarbetade redan för ett par år sedan med Ericsson, CelsiusTech och SendIT i ett projekt med siktet inställt på ett svenskt GSM-baserat positioneringssystem. Tanken var att mobiltelefonens läge skulle räknas ut med hjälp av avståndsförhållandena till olika GSM-basstationer.

Därmed fungerar systemet som bäst i tätorter med en noggrannhet ned till 100 meter. Ute på landsbygden däremot, där GSM-nätet är betydligt glesare, blir lägesbestämningen också mindre exakt, en felmarginal på upp till tio kilometer får man räkna med.

Europolitan och Ericsson hade dock lite olika idéer om vilken prestanda ett sådant system borde hålla. Medan Ericsson har tittat på bland annat det brittiska Curser-systemet, se artikeln här intill, har Europolitan hållit fast vid den ursprungliga enklare lösningen. Problemet är dock att tekniken, som utnyttjas, till skillnad från den brittiska, inte ännu är patenterad. Dessutom är den alltså mindre noggrann.

Hos Europolitan tror man dock att systemet är fullt tillräckligt för att tillfredsställa en rad användare. Exempelvis tror man att åkerier kan bli en stor kund. Polisen, räddningstjänsten och taxi är andra potentiella användare. En funktion som Europolitan anser viktig är att lägesbestämningen ska kunna stängas av för den som inte vill bli uppspårad.

- Till sommaren kanske vi har en tjänst igång, säger Bertil Hedén.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)