JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grundig bakom Philips storförlust

Philips tvingas redovisa en förlust på motsvarande 2,3 miljarder kronor för 1996. Orsaken är främst de stora kostnader som är förknippade med det tyska dotterbolaget Grundig. Philips har nämligen beslutat sig för att dra sig ur det problemtyngda tyska konsumentelektronikföretaget.

Under året ökade koncernens omsättning med sju procent till motsvarande 273 miljarder kronor.

Philips har brottats med dålig lönsamhet under en period. Koncernchefen Cor Boonstra som tillträdde förra året har tvingats stänga olönsamma enheter och göra hårda besparingar.



Stänger fabriker


I förra veckan tecknade Philips ett avtal om försäljning av sin smartkortverksamhet till det brittiska De La Rue som också har en svensk fabrik som tillverkar sedelräknare. För några år sedan köpte De La Rue det svenska entreprenörsföretaget Inter Innovation.

Cor Boonstra tycks emellertid inte ha planer att göra några stora utförsäljningar eller avknoppningar under de närmaste åren, enligt Wall Street Journal.

Aktiemarknaden tycks nu ha gjort bedömningen att det värsta är över eftersom aktiekursen steg när bokslutet för 1996 presenterades.

Under 1997 räknar Philips med att kunna öka vinsterna i konsumentelektronikdivisionen och för halvledarverksamheten. Stängningarna och försäljningarna av flera TV-fabriker under förra året ser ut att börja ge effekt. Dessutom är halvledarmarknaden på väg upp igen enligt Philips bedömning.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)