JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens bantar

Siemenskoncernen stöps om. Koncernchefen von Pierer är på väg att sälja ut eller hitta samarbetspartner till stora delar av företaget. Det är datordelen Siemens Nixdorf, kraftföretaget KWU, medicintekniken samt hushållssidan.

De nya linjerna drogs upp i ett tal som von Pierer nyligen höll inför nyckelmedarbetare. Av dagens 250 produktområden ska Siemens bara behålla och stärka sådana där man har eller kan nå världsledande position. Annat ska säljas ut eller drivas tillsammans med utomstående partner.

Bara så kan man nå tillfredsställande lönsamhet och uppskattning från aktiemarknaden. von Pierer vill tjäna 15 procent på det arbetande kapitalet (idag 10,5) och drar en parallell: amerikanska General Electric har obetydligt större omsättning än Siemens men ett börsvärde som är fem gånger så högt...



Bara början


Den närmaste tiden ska Siemens sälja ut verksamheter med en omsättning på motsvarande 15 miljarder kronor. "Och det är bara början", sa von Pierer i samband med det ekonomiska toppmötet i Davos.

Konkret letar han samarbetspartner för dataföretaget Siemens- Nixdorf och energiföretaget KWU. Sistnämnda, med 20 000 anställda en av de tyngsta Siemensdelarna, ska troligen lyftas ut ur koncernen och in i ett joint venture med amerikanska Westinghouse och säte i USA.

Koncentrationen på kärnverksamheten manifesterar sig i det nyligen offentliggjorda köpet av industridelen i det schweiziska företaget Elektrowatt. Det kostar 13 miljarder kronor och innebär övertagande av 28 000 anställda och är en av de största Siemenssatsningarna på senare år.

Elektrowatts inriktning på säkerhets- och reglerteknik för stora byggnader passar Siemens, som redan går ut med ett komplett utbud av tjänster inom denna sektor, från projektering till finansiering.



Medicin passar inte in


Dödsdömt är däremot det mesta som har med konsumentmarknaden att göra. Efter radio/TV-apparaterna överges nu även de kylskåp som man tillverkat och marknadsfört ihop med Bosch.

Den traditionella medicinsektorn passar inte heller in. Då kvittar det att Siemens är stora och etablerade och har tjänat stora pengar här.

De anställda ser med oro på nyordningen. I Tyskland har ett jobb hos Siemens gällt som nästan lika tryggt som att vara "Beamter", statstjänsteman på livstid. Nu befaras drastiska nedskärningar av perifera verksamheter medan exempelvis mikroelektroniken kommer att växa.

Den stora omvälvningen satte med nödvändighet sin prägel på torsdagens bolagsstämma med Siemens. Å ena sidan högtidlig historia - koncernen är 150 år gammal. Å andra den nya tidens krav - von Pierers budskap var att "inget blir som det var".

LARS-GUNNAR LARSSON



Siemens satsar på kraftig tillväxt inom telefoni


Det affärsområde som en gång gjorde Siemens stort går nu mot en ny glansperiod. För närvarande arbetar de Siemensanställda dygnet runt för att hinna med att digitalisera ytterligare sju miljoner anslutningar i det tyska telenätet.

Om drygt två år är visserligen denna arbetstopp över. Men den ersätts och överträffas, enligt Peter Pribilla, chef för sektorn offentlig telefoni, av en boom som några år in på 2000-talet uppskattas vara värd 150 miljarder kronor för Siemens del. Idag omsätter Siemens omkring 50 miljoner kronor på området. Det handlar om Internet och intelligenta nät, bredbandskommunikation samt integrering av fast och mobil telefoni.

Även inom sektorn privat telefoni ser det ljust ut: till år 2000 väntas omsättningen öka från 35 till klart över 50 miljarder, i första hand tack vare mobiltelefoniutbyggnad i Asien.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)