JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flukes senaste ligger mellan grafisk multimeter och Scopemetern

Ett flerfunktionsinstrument för test och felsökning i industrin. Så kan Flukes nya instrument 123 bäst beskrivas. Det handhållna instrumentet innehåller oscilloskop och effektivvärdesvisande digital multimeter samt en papperslös datalogger.

Det är den enkla användningen som gör Flukes nya instrument intressant, inte den tekniska prestandan. Samplingshastigheten är till exempel måttliga 20 MSa/s, men enligt företaget räcker det för felsökning i bland annat maskinutrustning, instrumentering, processstyrning och kraftförsörjning.

Funktionsmässigt ligger Fluke 123 mellan den enkla grafiska multimetern och den mer sofistikerade Scopemetern.

Användaren behöver inte göra några inställningar eller trycka på någon knapp för att få upp signalen på skärmen. Den visas automatiskt så fort proben anslutits, en funktion man döpt till "connect and view". Särskilt bra fungerar nyheten på pulsbreddsmodulerade signaler, vanliga i motorstyrningar och svåra att trigga på.

Ytterligare en förenkling för användaren är att det bara behövs en sorts prob, oberoende av vilken typ av mätning som ska göras.

Skärmen är bakgrundsbelyst och instrumentet har en drifttid på fem timmar. Det är skyddsklassat upp till 600 V och EMC-testat för industrimiljö, det vill säga med fältstyrkan 10 V/m.

Priset är 8 200 kronor, vilket Fluke anser vara lågt nog för att alla tekniker ska ha råd med ett eget instrument. Väska, seriekabel och andra tillbehör kostar ytterligare 2 420 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)