JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger insikt i specen

Verktygsleverantören Chrysalis lanserade nyligen ett hjälpmedel som verifierar kretsens specifikation med formella metoder.

Design Insight, som nytillskottet heter, är en så kallad modelltestare, alltså ett formellt verifieringsverktyg som kontrollerar att en beskrivning har ett viss önskat beteende.

Fördelen för konstruktören är uppenbar: han eller hon slipper skapa de miljontals testvektorer som krävs för att fullständigt verifiera en miljongrindarsasic med hjälp av traditionell simulering - i praktiken en omöjlig uppgift.

Konstruktören skapar istället ett antal frågor - queries - som Design Insight utgår ifrån för att testa konstruktionen i form av en Verilogbeskriving på registernivå.

På så vis kan man exempelvis hitta problem som låsning och oväntade transaktioner, problemtyper som är knepiga att upptäcka med simulering.

Chrysalis nykomling är egentligen början på en hel produktfamilj, vars olika medlemmar skall hantera varsin specifik konstruktionstyp. Först ut är State Machine Analyzer, som klarar tillståndsmaskiner. Hittills stöds endast Verilog, men en VHDL-version lär vara på väg.

Verktyget finns tillgängligt redan nu. Priset ligger runt 300 000 kronor.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)