JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processindustrins krav lockar teknologer

KTHs institution för industriella styrsystem, ICS, har på kort tid blivit mycket populär bland teknologer och doktorander. Med en bred överblick ska de lära sig hålla nere systemens skenande programvarukostnader.

Sedan KTHs institution för industriella styrsystem, ICS, drog igång sin verksamhet för ungefär sex år sedan har den blivit ett populärt val på E- teknologernas fjärde år, och bland dem som sedan läser vidare. Idag har institutionen 15 doktorander.

Bakgrunden är att den ökande komplexiteten i de datoriserade styrsystemen ställer större krav på bred översikt.

Svårigheten att överblicka och hitta fel i system har gjort att kostnaden för arbetsinsatsen vid industriella styrsystemsprojekt har skenat på senare år. Allt medan hårdvarukostnaderna bara har stigit i måttlig takt.

- Det kusliga är att programvarukostnaderna har tendensen att växa exponentiellt. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt som den har gjort hittills kommer alla jordens människor att behöva sitta och utveckla programvara och systemkoncept om några år.

- Det säger sig självt att det inte kan fortsätta på det här sättet, säger Torsten Cegrell, som är professor vid ICS.

- Idag utgör hårdvarukostnaderna i ett utvecklingsprojekt endast en bråkdel av totalkostnaderna, medan programvaran står för lejonparten.

Systemkrav egen disciplin

Institutionen lägger stor tonvikt vid hur upphandlingar sköts. Området kallas på engelska "System Requirements Engineering", och har på senare år etablerat sig som en egen forskningsdisciplin. Särskilda konferenser över världen behandlar numera konsten att skriva en bra kravspecifikation.

- Som uppköpare är vi dåliga på att säga vad vi vill ha, säger Torsten Cegrell. När man ska köpa bil tänker man i någorlunda rationella termer. Den ska uppfylla vissa krav på pris, rymlighet och driftskostnad, och den ska inte behöva stå på verkstaden hela tiden. Om du köper en bil på samma sätt som styrsystem köps idag så tänker du 'det vore häftigt med 17 kuggar på ettans växel'.

- Var och en förstår att man med den typen av resonemang får betala ett högt pris för ovidkommande detaljer, säger Cegrell.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)