JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synthesia blir största svensk i Medea

Synthesia i Kista ser ut bli Sveriges främsta deltagare i Medea, EUs miljardprogram för halvledarbranschen.

Synthesia utvecklar programvara som används vid kretskonstruktion. Företaget har nu tillsammans med jättar som Philips, Siemens och SGS-Thomson ansökt om att starta ett projekt som ska göra de europeiska företagen bättre på att arbeta med färdiga byggblock.

- Det går ut på att korta ner utvecklingstider och att bättre kunna återanvända konstruktionsunderlag så att man inte börjar om varje gång från början. Vårt engagemang är tänkt att motsvara ungefär åtta manår, säger företagets VD Per Nilsson.

Medea kommer att ha en total budget på runt 16 miljarder kronor, varav EU ska bidra med cirka 12 procent. Sveriges deltagande är litet eftersom staten inte bidrar med några pengar. I de stora halvledarländerna Tyskland, Holland, Italien och Frankrike betalar företagen ofta bara hälften av kostnaderna själva.

Ericsson Components har tidigare meddelat att man vill delta på ett hörn men att man inte har resurser att binda upp mer än någon enstaka forskare.

Enligt Anders Sjölund på Nutek, som har organiserat informationen om projektet i Sverige har inga andra svenska företag visat något intresse.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)