JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 32-bitare nästa för IAR

Kompilator- och debuggertillverkaren IAR Systems i Uppsala har haft stora framgångar med sina hjälpmedel för 8- och 16-bitskretsar.

Nu är det dags för nästa steg: verktyg för 32-bitsprocessorer, och digitala signalprocessorer.

Med jämna mellanrum kommer långväga representanter för världens halvledartillverkare på besök till IARs lokaler vid Fyrisån.

Stora företag, som Motorola och Intel från USA. Och NEC, Toshiba, Mitsubishi och Hitachi från Japan. Samsung från Korea. Och nu senast Atmel, amerikanskt men med en norsk accent.



32 bitars verktyg på väg


13 år efter starten har IAR blivit ett världsnamn inom C-kompilatorer och andra hjälpmedel för utveckling kring 8-bitars mikrostyrkretsar. Och för all del, även 16-bitarskretsar.

- Nästa steg är naturligtvis 32-bitsverktyg. Vi kommer med en, för oss, mycket viktig lansering under året säger VD Tomas Wolf.

När man frågar honom om satsningar inom digital signalbehandling säger han visserligen inte mycket, men innebörden av hans leende går knappast att tolka fel.

IAR är ingen jätte - förra året omsatte man runt 35 miljoner kronor. Man har tre dotterbolag, finns representerade i 35 länder och har totalt drygt 70 anställda. Framtiden ser ljus ut. Att utveckla programvara är dyrt, och det blir allt dyrare. Samtidigt sjunker priserna på hårdvara, åtminstone räknat per funktion. Och det är här som IAR har sin affärsidé.

- Vi ska reducera kundernas produktionskostnad. Det ska vi göra genom att förse dem med kompilatorer som optimerar koden, minskar kodmängden och ökar exekveringshastigheten.



Kundstöd konkurrensmedel


- Kundstöd är ett konkurrensmedel. Och på den här punkten ska vi överglänsa alla. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

- När det gäller användargränssnitt ligger våra produkter i klass med Microsoft.

Idag tas alla nya verktyg fram för Windows-95, NT och 3.xx. Alla verktyg följer standard, Ansi C.

- Vi jobbar också hårt med tillförlitligheten.

IARs verktyg finns idag hos runt 15 000 användare. Runt 30 procent av intäkterna kommer direkt från halvledartillverkarna, som ger IAR i uppdrag att utveckla kompilatorer till nya och kommande processorer. En C-kompilator utvecklad av IAR är idag ett bra marknadsföringshjälpmedel för den som vill sälja 8-bitskretsar.

Ett exempel är Atmel som i höstas lanserade en 8-bitsprocessor med renodlad risc-arkitektur. Atmels norska utvecklingsingenjörer kände väl till IAR och kontakt etablerades på ett tidigt stadium.

Att marknaden ser ut att fragmentiseras ytterligare talar också för IAR. Den mest sålda 8-bitaren idag, Motorolas HC08, har drygt

20 procent av marknaden. Men det finns över 1 000 olika 8-bits kretsar att tillgå, varav IARs verktyg stöder nästan 200.

Men det finns luckor i sortimentet. Snabbväxande Microchips PIC-processorer har man till exempel inga verktyg för. Europeiskt halvledartillverkare saknas också, vilket är aningen paradoxalt eftersom IAR har större delen av sin marknad i Europa.

- Vi skulle gärna se SGS-Thomson eller Siemens på vår lista, säger Tomas Wolf utan omsvep.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)