JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kampen om Europas 3G-nät har börjat

Under de kommande 18 månaderna avgörs vilka företag som får licens att driva 3G-nät i olika Europeiska länder.


I förra veckan gick startskottet för kampen om de dryga 70 licenser för att driva 3G-nät som kommer att delas ut under de kommande 18 månaderna. Finland har visserligen redan tjuvstartat men i och med att auktionen i England började förra veckan hettade det till ordentligt.

I England kommer fem licenser att delas ut. För de fyra första uppgår summan av buden till närmare 790 miljoner dollar, skriver Wall Street Journal.

Närmast på tur står sedan Spanien där sex team kämpar om fyra licenser. I Spanien kommer man att tillämpa ett likartat förfarande som i Sverige där fem licenser ska delas ut i en skönhetstävling. För att få tillstånd gäller det för de blivande operatörerna att erbjuda bästa möjliga radionättäckning för de nya näten.

Till sommarn är det dags för Tyskland. Där kommer licenserna att auktioneras ut. Beroende på resultatet kommer upp till sex operatörer att få starta 3G-nät. Reglerna säger att näten ska var i drift och täcka 25 procent av befolkningen till den 31 december 2003. Två år senare ska andelen ha växt till 50 procent av befolkningen.



Gigantisk marknad


Under hösten kommer Frankrike att dela ut fyra licenser. Förfarandet blir ungefär detsamma som i Sverige. Näten ska komma i drift under 2002. Även Italien kommer att ha en likartad process. Uppskattningar gör gällande att de europeiska 3G-licenserna kommer att inbringa cirka 20 miljarder Euro. Att bygga näten kommer sedan att kosta ytterligare 40 miljarder Euro.

Men det är en gigantisk marknad som hägrar. Redan år 2003 förväntas de europeiska 3G-näten generera en omsättning på 13 miljarder dollar enligt den engelska analysfirman Analysys.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)